Nyheder – Tandpleje.dk http://www.tandpleje.dk Vejen til sunde tænder Fri, 11 Dec 2015 14:45:31 +0000 da-DK hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.5 Er du blevet behandlet af tandlæger i udlandet? http://www.tandpleje.dk/nyheder/er-du-blevet-behandlet-af-tandlaeger-i-udlandet.html http://www.tandpleje.dk/nyheder/er-du-blevet-behandlet-af-tandlaeger-i-udlandet.html#respond Tue, 25 Sep 2012 11:04:17 +0000 http://www.tandpleje.dk/?p=3682 Er du blevet behandlet af tandlæger i udlandet, og har du efterfølgende oplevet gener eller komplikationer?

Vi er to journaliststuderende fra Syddansk Universitet, som er i gang med en historie om tandbehandling i udlandet.

Hvis du er blevet fejlbehandlet eller har oplevet gener i forbindelse med tandbehandlinger i udlandet, hører vi gerne fra dig.

Hvert år bliver et antal danskere behandlet i udlandet, men mange er ikke klar over, at der kan opstå problemer, hvis arbejdet ikke udføres godt nok.

Det danske sundhedsvæsen dækker nemlig ikke, hvis man skal have lavet udbedringer, når man kommer hjem.

Kommende patienter har behov for at vide mere om, hvad man skal være opmærksom på ved tandlægebehandling i udlandet. Her har du mulighed for at give vigtige råd videre.
Ny portal gør det lettere at klage over tandlægen
Send en mail til: alhec07@student.sdu.dk

Med venlig hilsen

Alexander og Carina

]]>
http://www.tandpleje.dk/nyheder/er-du-blevet-behandlet-af-tandlaeger-i-udlandet.html/feed 0
Ny forskning: Mundskyl er sundhedsskadeligt http://www.tandpleje.dk/nyheder/ny-forskning-mundskyl-er-sundhedsskadeligt.html http://www.tandpleje.dk/nyheder/ny-forskning-mundskyl-er-sundhedsskadeligt.html#respond Fri, 27 Apr 2012 16:55:04 +0000 http://www.tandpleje.dk/?p=3198 Der reklameres massivt for diverse slags mundskyl i fjernsynet. Der lægges op til at mundskyl kan kurere alt fra dårlig ånde til parforhold, men nu viser ny forskning, at der er en bagside af medaljen. Mundskyllemidler indeholder nemlig ofte antibakterielle stoffer og indtager man for mange af dem kan det i sidste ende betyde, at man udvikler resistens overfor antibiotika, skriver DR Nyheder.

Fare for resistens
Hos Tandlægeforeningen er man netop blevet gjort opmærksom på problemet.

– De mundskyllevæsker der findes, indeholder enten alkohol eller antibakterielle midler, og hvis man putter antibakterielle midler i noget, som man bruger hver eneste dag, så vil det være uhensigtsmæssigt, fordi der kan opstå resistens, forklarer Ole Marker, der er tandlæge og underdirektør i Tandlægeforeningen.

Bliver man resistent overfor antibiotika kan det betyde, at kroppen får vanskeligere ved at bekæmpe infektioner for eksempel i mundhulen eller andre steder i kroppen.

Mundskyl bør ikke bruges
Resultaterne blev torsdag præsenteret ved Tandlægeforeningens Årskursus af den norske professor og tandlæge Anne Scheie, der står bag forskningen. Hun anbefalede, at man generelt slet ikke skal bruge mundskyl.

– Generelt er det sådan, at normale sunde mennesker ikke skal bruge sådanne produkter. De skal i stedet lære at bruge deres tandbørste, tandtråd og at børste imellem tænderne. Det er i det lange løb også det billigste for patienterne siger Ole Marker.

Kun symbolsk værdi
Der er ikke meget godt at sige om mundskyl ifølge Tandlægeforeningen.

– Det eneste jeg kan se, som tandlæge er, at nogle mennesker synes, det er blevet mere interessant at passe sin mund. Men vi vil ikke anbefale, at man gør det hver dag, fordi det ikke er nødvendigt for den normale patient, forklarer Ole Marker.

Ifølge Ole Marker findes der en meget lille gruppe af mennesker, hvor mundskyl kan gavne og han anbefaler, at man spørger hos sin tandlæge, hvis man er i tvivl.

]]>
http://www.tandpleje.dk/nyheder/ny-forskning-mundskyl-er-sundhedsskadeligt.html/feed 0
Lettere at klage over tandlægen http://www.tandpleje.dk/nyheder/lettere-at-klage-over-tandlaegen.html http://www.tandpleje.dk/nyheder/lettere-at-klage-over-tandlaegen.html#respond Fri, 14 Oct 2011 13:28:55 +0000 http://www.tandpleje.dk/?p=2714 En ny hjemmeside har gjort det lettere at klage, hvis man er utilfreds med behandlingen hos sin privatpraktiserende tandlæge. Den nye hjemmeside er skabt af Tandlægeforeningen i samarbejde med Danske Regioner.

Hjemmesiden er udviklet for at gøre det mere enkelt for patienter at overskue, hvad man kan gøre, hvis man er utilfreds med behandlingen eller regningen hos sin tandlæge.

Siden hedder Tandklage.dk, og på den er der let adgang til den formular, som man skal bruge, hvis man vil klage. Man kan desuden læse om, hvor man kan henvende sig, hvis man vil klage eller søge erstatning på grund af en skade. Derudover er der informationer om, hvad der sker med klagen, når patienten har indsendt den, samt om klagesystemets opbygning og om ankemuligheder.

Danske Regioner glæder sig over, at klagesystemet for privat tandlægepraksis nu er blevet lettere at overskue.

– Det er vigtigt at kende sine rettigheder, hvis der sker fejl eller uheld hos tandlægen, eller hvis man ikke er enig i det, der står på regningen. Klagemulighederne er ret gode. Men systemet kan være svært at overskue. F.eks. er det vigtigt at overholde klagefristen, da klagen ellers bliver afvist, uanset om man har ret. Det er nu blevet lettere at klage – og lettere at danne sig et overblik over, hvad der sker, når man har klaget, siger Jens Stenbæk (V), formand for Regionernes Lønnings- og Takstnævn.

I Tandlægeforeningen håber man, at Tandklage.dk vil øge tilliden til klagesystemet.

– Vi har selvfølgelig spurgt os selv, om det er Tandlægeforeningens opgave at opfordre patienterne til at klage. Dertil vil jeg sige, at vores generelle råd til utilfredse patienter fortsat er, at de som det første skal gå i dialog med deres tandlæge. Mange klager skyldes misforståelser, som ofte kan ryddes af vejen gennem en snak med tandlægen. Men for tandlæger som for alle andre brancher gælder det, at det betyder meget for vores omdømme, at muligheden for at klage over os opleves som enkel og gennemskuelig, siger Marianne Riis, der er formand for Tandlægeforeningens Klinikejerforhandlingsudvalg.

Ny portal gør det lettere at klage over tandlægen

Ny portal gør det lettere at klage over tandlægen

Klager over privatpraktiserende tandlæger behandles af et særskilt klagesystem, mens klager over resten af sundhedsvæsenet går via Patientombuddet. Klagesystemet på tandlægeområdet åbner mulighed for, at patienter, der får medhold, kan få pengene tilbage eller få lavet hele eller dele af behandlingen om uden beregning.

]]>
http://www.tandpleje.dk/nyheder/lettere-at-klage-over-tandlaegen.html/feed 0
Dental Fair messen aflyst http://www.tandpleje.dk/nyheder/dental-fair-messen-aflyst.html http://www.tandpleje.dk/nyheder/dental-fair-messen-aflyst.html#respond Tue, 13 Sep 2011 12:43:28 +0000 http://www.tandpleje.dk/?p=2620 Der var lagt op til det store 25 års jubilæum for Dental Fair messen i Vejle. Men nu har arrangørerne aflyst messen på grund af manglende interesse.

For over 24 år siden slog Nord-fair, en velkendt messe arrangør i Jylland, dørene for første gang op for Dental Fair messen, hvor udstillere, indkøbere, kursister, kursusholdere m.fl. fra dental branchen, fik lejlighed for at hilse på hinanden.

Dental Fair

Dental Fair 2011 er aflyst


Grundlaget for Dental Fair messen i Vejle var baseret på manglende interesse fra i sær besøgende fra Fyn og Jylland til det årlige kursus i København, som afholdes samtidig med Scandefa messen i Bella Centret.

I takt med at de store dental depoter i de senere år er begyndt at arrangere deres egne kurser og udstillinger, samtidig med store besparelser og nedskæringer i de kommunale budgetter, er besøgstallene fra det odontologiske team faldt, og i år har arrangøren så valgt at aflyse Dental Fair messen på grund af manglende tilmeldinger.

Den 25. Dental Fair messe skulle ellers efter planen være afholdt den 22.-23. september 2011.

Arrangøren udelukker dog ikke at der i fremtiden også vil være en Dental Fair messe.

]]>
http://www.tandpleje.dk/nyheder/dental-fair-messen-aflyst.html/feed 0
Hvor dyrt er et besøg hos tandlægen egentlig? http://www.tandpleje.dk/nyheder/hvor-dyrt-er-et-besoeg-hos-tandlaegen-egentlig.html http://www.tandpleje.dk/nyheder/hvor-dyrt-er-et-besoeg-hos-tandlaegen-egentlig.html#comments Wed, 13 Oct 2010 06:10:37 +0000 http://www.tandpleje.dk/?p=2240 Hvad koster en almindelig undersøgelse hos tandlægen? Det er et spørgsmål, mange har svært ved at svare på, viser en undersøgelse, som Epinion har foretaget for Tandlægeforeningen blandt 1.003 danskere.

Mange unge ved nemlig ikke, at en almindelig undersøgelse kun koster 83 kr., når man er 18-25 år, mens voksne over 25 år skal betale 142 kr. En tandrensning koster 178 kr.
Blandt deltagerne i undersøgelsen havde hver syvende ikke været til tandlæge de sidste to år. Af denne gruppe troede 47 pct., at et almindeligt tandeftersyn kostede mere end 300 kr. Faktisk mente næsten hver fjerde, at prisen måtte være over 400 kr.

Myter og gætterier
– Det viser, at opfattelsen af, at det er dyrt at gå til tandlæge, ofte er baseret på gætteri snarere end fakta, især blandt dem, der fravælger tandlægen. Der er tilsyneladende blevet opbygget en myte om tandlægernes priser, som de, der ikke går jævnligt til tandlæge, er blevet fanget af, siger Susanne Andersen.

Susanne Andersen, Formand for Tandlægeforeningen


Det manglende kendskab til prisen for et almindeligt tandlægebesøg gælder dog også 36 pct. af dem, som har været til tandlæge inden for de sidste to år.

– I Tandlægeforeningen finder vi det positivt, at et tandeftersyn er væsentligt billigere, end mange forventer. Men kun hvis det er med til at gøre oplevelsen hos tandlægen endnu bedre. For hvis den fejlagtige opfattelse af prisen får nogen til at holde sig væk fra tandlægen, er det særdeles uheldigt. De regelmæssige eftersyn har en forebyggende effekt og kan hjælpe til at opdage eventuelle problemer tidligt, så den enkelte kan undgå både store tandbehandlinger og store tandlægeregninger, siger Tandlægeforeningens formand, Susanne Andersen.

Det er et problem, at mange unge dropper de regelmæssige tandlægebesøg, og det gør Tandlægeforeningen nu noget ved med kampagnen tandfix.dk, der er målrettet unge på 18-25 år. Kampagnen skal fortælle de unge, at det kan have store konsekvenser at droppe tandlægebesøget, og at det faktisk bedre kan betale sig at gå regelmæssigt til tandlæge end at lade være.

]]>
http://www.tandpleje.dk/nyheder/hvor-dyrt-er-et-besoeg-hos-tandlaegen-egentlig.html/feed 4
Tandfix.dk – kampagne til unge http://www.tandpleje.dk/nyheder/tandfix-dk-kampagne-til-unge.html http://www.tandpleje.dk/nyheder/tandfix-dk-kampagne-til-unge.html#comments Wed, 06 Oct 2010 13:29:31 +0000 http://www.tandpleje.dk/?p=2220 Tandlægeforeningen står bag en ny og anderledes online kampagne rettet mod unge. Tandfix.dk hedder portalen der med humor og ironi skal fange de unges interesse for deres egen tandsundhed.

Alt for mange unge dropper de regelmæssige besøg hos tandlægen. Det vil Tandlægeforeningen nu gøre noget ved med en kampagne, der er målrettet unge på 18-25 år. Kampagnen skal fortælle de unge, at det kan have store konsekvenser at droppe tandlægebesøget, og at det faktisk bedre kan betale sig at gå regelmæssigt til tandlæge end at lade være.

Tandfix.dk
Kampagnen, der starter den 23. august, er primært onlinebaseret og tager udgangspunkt i websitet TandFix.dk, hvor de unge kan gå ind i et univers, der er skabt på humor og ironi. Men de unge vil også støde på kampagnen på Facebook. Det eneste, de ikke vil støde på, er løftede pegefingre.

– Vores ønske er at gå i dialog med de unge og tage udgangspunkt i deres livssituation uden at tale ned til dem.

Tandfix.dk

Tandfeen der med humor skal nå ud til de unge

Vi ved, at mange unge synes, at de regelmæssige tandlægebesøg ikke er så nødvendige, fordi de ikke har nogen problemer med deres tænder og tandkød lige her og nu. Men som meget andet, så viser konsekvenserne sig ofte først senere i livet, udtaler Tandlægeforeningens formand, Susanne Andersen.

Det er vigtigt at få taget tingene i opløbet, når det handler om sygdomme i tænder og mund. Hvis man venter, risikerer man både tandpine og omfattende behandling.

Det er også billigt at få et tjek hos tandlægen.

– Mange unge ved ikke, at en almindelig undersøgelse faktisk kun koster 83 kr., når man er 18-25 år, mens en tandrensning koster 178 kr. Det kan ikke betale sig at vente, siger Susanne Andersen.

I forbindelsen med kampagnens start vil tandlægestuderende i København og Århus tage ud på tekniske skoler og SOSU-uddannelsessteder og gå i dialog med de unge om deres tandplejevaner. Samtidig vil der blive hængt kampagneplakater op, og der vil blive delt poser ud med vand, flyers, tandbørste og tandpasta.

Kampagnen er blevet til med støtte fra Danske Regioner og er udviklet i samarbejde med kommunikationsbureauet NetPeople.

Besøg Tandfix.dk

Besøg Tandfix.dk på Facebook

]]>
http://www.tandpleje.dk/nyheder/tandfix-dk-kampagne-til-unge.html/feed 2
Giv dine tænder et længere liv http://www.tandpleje.dk/nyheder/giv-dine-taender-et-laengere-liv.html http://www.tandpleje.dk/nyheder/giv-dine-taender-et-laengere-liv.html#respond Wed, 06 Oct 2010 11:58:11 +0000 http://www.tandpleje.dk/?p=2211 En ny undersøgelse viser, at personer, der springer de regelmæssige tandlægebesøg over, har langt større risiko for at miste nogle af deres tænder, når de kommer op i 50-års-alderen og derover. Selvom tænderne ser pæne og fine ud her og nu, er det ikke nogen god idé bare at springe tandlægebesøgene over. Hvis man som ung undlader at gå regelmæssigt til tandlægen, kan konsekvenserne vise sig først senere i livet, viser undersøgelsen, der er gennemført i tilknytning til den store KRAM-undersøgelse (Kost, Rygning, Alkohol og Motion).

Resultaterne fra undersøgelsen viser, at de 50-64-årige, der har været til tandlægen regelmæssigt, har bevaret væsentligt flere tænder end dem, der har sprunget besøgene over. Blandt dem der går regelmæssigt til tandlægen har 9 ud af 10 bevaret de fleste af deres tænder, når de er over 50 år, mens 20 % af dem, der ikke går regelmæssigt til tandlægen kun har bevaret 20 eller færre tænder, når de er over 50 år.

Behold dine tænder som ældre

Giv dine tænder et længere liv - gå regelmæssigt til tandlægen

Konsekvenserne ved at have få tænder i munden er bl.a.:

  • Nedsat tyggeevne
  • Læspen
  • Problemer med sammenfald i den nederste tredjedel af ansigtet, så man kommer til at se markant ældre ud, end man er.
  • Ekstra slid på de resterende tænder. Jo færre tænder man har tilbage, jo mere arbejde er der til de resterende tænder.
  • Det ser ikke pænt ud

]]>
http://www.tandpleje.dk/nyheder/giv-dine-taender-et-laengere-liv.html/feed 0
Børn og unge har sundere tænder http://www.tandpleje.dk/nyheder/boern-og-unge-har-sundere-taender.html http://www.tandpleje.dk/nyheder/boern-og-unge-har-sundere-taender.html#comments Wed, 29 Sep 2010 12:05:27 +0000 http://www.tandpleje.dk/?p=2200 Indsatsen i børne- og ungdomstandplejen bærer nu frugt, og nye tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at tandsundheden bliver bedre og bedre hos landets børn og unge. De nye tal viser, at hele tre ud af ti 18-årige aldrig har følt tandlægens bor i en tand. I 1990 var det en ud af hver tiende 18-årig som aldrig havde haft huller i tænderne, der krævede behandling med bor.

Blandt de 18-årige, der har fået behandlet huller i tænderne, har de fleste kun fået lagt fyldninger i op til fire tandflader. Også her er der tale om en markant forbedring i forhold til 1990.

For de 15-årige er det muligt at følge udviklingen helt tilbage til 1980/81. Dengang havde de 15-årige i gennemsnit fyldninger i 13,2 tandflader. De nye tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at det tilsvarende tal opgjort i 2009 er 2,33.

Billede af børn med tandbørster

Tre ud af ti børn har aldrig fået boret i sine tænder

Opgjort på regioner er tandsundheden blandt børn og unge bedst i Region Hovedstaden efterfulgt af Region Sjælland og Region Midtjylland. Region Nordjylland og Region Syddanmark indtager henholdsvis fjerde- og femtepladsen.

Tandlægeforeningens formand Susanne Andersen glæder sig over den positive udvikling, men advarer samtidig mod at nedprioritere indsatsen i børne- og ungdomstandplejen.

– Jeg er ikke i tvivl om, at den store forebyggelsesindsats inden for børne- og ungdomstandplejen har medvirket til, at børn og unge har så sunde tænder i dag. Men selv om gennemsnitstallene er flotte, er der desværre stadig børn, der har mange huller i tænderne. Og så har vi fået nyt tandsundhedsproblem, nemlig syreskader på tandemaljen som følge af det stadigt større forbrug af cola og andre læskedrikke, siger Susanne Andersen.

Ifølge tandlægernes formand har nogle børn brug for at komme til tandlæge meget ofte, mens der også er børn med sunde tænder og tandkød, der af deres tandlæge vurderes til kun at skulle have et tjek med 1-2 års mellemrum.

– Indsatsen er i dag langt mere målrettet og individuelt tilpasset end dengang, hvor man indkaldte alle hver sjette måned, fastslår Susanne Andersen.

]]>
http://www.tandpleje.dk/nyheder/boern-og-unge-har-sundere-taender.html/feed 5
Snyd med guld i tandkroner http://www.tandpleje.dk/nyheder/snyd-med-guld-i-tandkroner.html http://www.tandpleje.dk/nyheder/snyd-med-guld-i-tandkroner.html#respond Wed, 01 Sep 2010 08:55:54 +0000 http://www.tandpleje.dk/?p=2167 Firmaet Oversea Labs, som over 900 danske tandlæger anvender, og mange har anvendt i årtier, er blevet afsløret i at fuske med blandt andet guldindholdet i kronerne. Det er DR nyhedsmagasinet 21 Søndag – med hjælp fra en tandlæge, der kunne afsløre den formodede svindel.

Billige tandkroner fra Kina
Kronerne fra Oversea Labs er primært fremstillet i Kina, hvor lønningerne er væsentligt lavere end eksempelvis i Danmark. Og det er en af de væsentligste forklaringer på firmaets store succes.

Dette får nu overtandlæge Ulla Pallesen fra Tandlægeskolen ved Københavns Universitet til at rette en skarp kritik mod firmaets metoder.

“Jeg forstår måske lidt bedre, hvorfor disse kroner kan sælges så billigt. Hvis man snyder med guldet, kan man jo sagtens sælge det billigere. Det, at der er så meget mindre guld i, det betragter jeg som en meget alvorlig sag”, siger overtandlæge Ulla Pallesen.

Det er dog ikke kun Oversea Labs der får fremstillet tandkroner og andre tanderstatninger i Kina. Det er en forretningsmodel der anvendes af flere andre danske leverandører af kroner, broer og andre tanderstatninger.

Spor af Nikkel og Bly i tandkronerne
Et er at der muligvis er blevet snydt med indholdet af guld i tandkronerne, men i undersøgelsen som 21 Søndag fik foretaget, via det uafhængige laboratorium Force Technology, blev der også fundet rester af både nikkel og bly i kronerne, stoffer som slet ikke burde være at finde i tandkroner. Dette har medført at Lægemiddelstyrelsen nu vil undersøge, om tandkronerne udgør en sundhedsrisiko for patienterne.

Snyd med guld i kroner

Overtandlæge bekymret over hvilke metaller der anvendes til tandkroner

“Vi er bekymret for, at kronerne, ud over at være billigt lavet, også kan skade folk. Hvis vi finder ud af, at de gør det, tager vi kontakt til de tandlæger, som har købt kronerne og givet dem videre til patienter”, siger Christian Howard-Jessen.

Også overtandlæge Ulla Pallesen fra Københavns Universitet udtrykker bekymring over hvad der så ellers er puttet i tandkronerne.

“Så kunne jeg være bekymret for, om de lever op til andre aftaler om, hvilke ubehagelige metaller der også kunne være deri”, udtaler Ulla Pallesen til 21 Søndag.

Politianmeldelse på vej
Oversea Labs, også kendt som PTL, kan med stor sandsynlighed forvente en politianmeldelse fra Lægemiddelstyrelsen. Er der snydt med mængden af guld i tænderne, så er der tale om svindel, og det vil unægteligt ende med en politianmeldelse.

“Nu skal vi høre, hvad firmaet siger i interviewet, men min vurdering er, at indrømmelsen var så omfattende, at vi vil gå videre med sagen”, siger Christian Howard-Jessen, kommunikationschef i Lægemiddelstyrelsen.

Ifølge Oversea Labs skulle kronerne indeholde 75 procent guld, men 21 Søndag har altså afsløret at guld procenten kan være helt nede på 27 procent. Ingen af de 5 testede tandkroner levede op til de anførte 75 procent.

“Der var fra 27 til 54 procent guld i tænderne, så det må man jo sige er en væsentlig afvigelse fra specifikationen”, siger afdelingsleder hos Force Technology, Ole Bundgaard.

Oversea Labs
Firmaet Oversea Labs er en gigant på det danske marked for tandkroner, og leverer årligt ca. 5.000 tandkroner til tandlæger i Danmark, ud over at der også er et eksportmarked på tanderstatningerne fra firmaet til både Grønland, Færøerne og også andre lande.

Udsendelsen fra 21 Søndag den 30. august 2010 kan ses her:
http://www.dr.dk/DR1/soendag/Udsendelser/2010/0830104333.htm

]]>
http://www.tandpleje.dk/nyheder/snyd-med-guld-i-tandkroner.html/feed 0
Sammenhæng mellem trang til søde sager og alkoholisme http://www.tandpleje.dk/nyheder/sammenhaeng-mellem-trang-til-sode-sager-og-alkoholisme.html http://www.tandpleje.dk/nyheder/sammenhaeng-mellem-trang-til-sode-sager-og-alkoholisme.html#respond Wed, 04 Aug 2010 14:26:23 +0000 http://www.tandpleje.dk/?p=2145 I følge en ny amerikansk undersøgelse, kan der meget vel være sammenhæng mellem alkoholisme i et barns familie, samt barnets egen opfattelse af depression, og barnets trang til slik og andre søde sager. Det viser netop offentliggjort forskning i tidsskriftet Addiction.

De amerikanske forskere undersøgte sødme-præferencen hos børn med genetisk disposition for alkoholisme, og kom frem til at alkohol og sød smag formår at aktivere mange af de samme “belønningskredsløb” i hjernen. Undersøgelsen omfattede også børn med depressive symptomer, for at se om de fik sat gang i de samme “belønningskredsløb” med søde sager.

I studiet deltog 300 børn mellem 5 og 12 år og deres mødre. Børnene fik lov til at smage på fem koncentrationer af sucrose (sukker) i vand, imens forskerne, ud fra et spørgeskema, bedømte børnenes evt. depressive tilstande. Det blev også noteret hvilken koncentration af sukkervand de enkelte børn syntes bedst om. Mødrenes deltagelse i studierne bestod i at besvare spørgsmål om alkoholisme i familien.

Den mest intense sødme, af de fem forskellige varianter sukkervand, bestod af 24 % sucrose, hvilket svarer til ca. 14 tsk. sukker i en kop vand. Resultatet viste, at ud af de 300 børn der deltog i undersøgelsen, var der 37 børn der syntes bedst om den mest intense sødme. Det viste sig, at disse 37 børn havde både alkoholisme i familien og egne symptomer på depression. Intensiteten på den sødeste blanding var en tredjedel sødere end den, de øvrige børn i undersøgelsen foretrak.

Forskerne uderstreger dog, at en præference for sødt som barn ikke nødvendigvis betyder en øget risiko for alkoholisme senere i livet, skriver Tandlægebladet.

Mennella JA, Pepino MY, Lehmann-Castor SM, Yourshaw LM. Sweet preferences and analgesia during childhood: Effects of family history of alcoholism and depression. Addiction 2010; 105: 666-75.

]]>
http://www.tandpleje.dk/nyheder/sammenhaeng-mellem-trang-til-sode-sager-og-alkoholisme.html/feed 0