- Tandpleje.dk - https://www.tandpleje.dk -

Huller i tænderne smitter fra voksne til børn

Det er nok de færreste nybagte mødre, der kender bakteriesammensætningen i deres eget spyt og sikkert endnu færre, der ved at dette har betydning for deres barns tandsundhed resten af livet. Kys og kram er fint, men kontakt, hvor der udveksles spyt kan overføre ”cariesbakterier” fra mor til barn. Forældrene bør informeres bedre, lyder vurderingen fra Professor på Tandlægeskolen i København Svante Twetman.

Mødre videregiver bakterier til deres børn
Folk, der har meget caries, har ofte en særlig bakteriesammensætning. Og disse ”cariesbakterier” kan altså smitte. Studier viser, at bakterierne hos spædbørn i mere end 70 procent af tilfældene stammer fra moderen, dog kan smitten også finde sted fra andre slægtninge eller fx i vuggestuemiljøet.

Mødre med mange ”cariesbakterier” er i høj risiko for at overføre disse til deres børn ved fx at dele ske med deres børn eller smage på barnet sutteflaske. Jo tidligere et barn eksponeres for cariesbakterier, jo større risiko er der for, at bakterierne etableres permanent og i et stort omfang. Dermed er der øget risiko for, at barnet udvikler caries i førskolealderen, skriver Tandlægebladet.

Ifølge professor Svante Twetman drejer det sig først og fremmest om at undgå direkte spytkontakt. Man bør som forældre undgå at tage barnets sut eller andre ting, som skal ind i barnet mund, ind i sin egen mund. Man bør fx ikke afprøve barnemadens temperatur i sin egen mund. Og man bør ikke væde sutten eller ”gøre den ren” ved at tage den i munden.

En anden forholdsregel, som moderen kan tage, er at prøve at mindske sit eget niveau af cariesbakterier. Med baggrund i flere uafhængige studier fremhæver Svante Twetman at, ”moderen kan behandle sig selv antibakterielt ved at skylle munden med klorhexidinopløsning, eller hun kan vælge at tygge xylitoltyggegummi i perioden frem til barnets første tandfrembrud.”

Han understreger, at der findes en vis evidens for, at tandsundheden hos børn kan forbedres, hvis tandplejepersonalet giver kommende og nybagte forældre information og gode råd om, hvordan man undgå overførelsen af cariesbakterier til sit barn.


Læs mere i Tandlægebladet nr. 12 2009 eller på www.tandlaegebladet.dk.