Vand med citronsaft ætser tænderne

6. maj 2009  (Nyheder)  

Send til en ven     Send til Facebook Send til Facebook

Udskriv Udskriv Del med venner

Cola, Juice og smoothies er langt fra de eneste drikkevarer man skal passe på med, hvis man vil undgå syreskader på tænderne. Vand med citron- eller limeskiver er nemlig næsten lige så skidt for tænderne som eksempelvis cola.

Sommer, sol og kolde drikke
Nu sommeren nærmer sig hastigt, stiger behovet for kolde drikke til at stille tørsten med i takt med temperaturen. På cafeer og restauranter er iskoldt postevand med friske citron- eller limeskiver blevet meget populære blandt de unge, som et “sundt” alternativ til de ofte sukkerfyldte sodavand, som også kan være meget syrlige.

Men drikker du citronvand mere end én gang om dagen, risikerer du at emaljen på dine tænder ætser og allerede efter en enkelt sommers forbrug kan du se frem til en klækkelig regning fra tandlægen på flere tusinder af kroner, skriver Urban. En af landets førende forskere indenfor tandsygdomme, overtandlæge Ulla Pallesen kalder tanderosion for en regulær folkesygdom.

Ætsning af tænderne
“Det skader tænderne i næsten samme grad som cola. Jo flere citronskiver, man tager i en kande vand, jo mere emalje ætses der. Der er ingen tvivl om, at pH-værdien ryger væsentligt under de 5.5, som vores tænder kan tåle”, fortæller Ulla Pallesen, der dagligt arbejder med og underviser i tandsygdomme på Københavns Universitet, til Urban. “Emaljen ætses langsomt, men sikkert, selv om man intet mærker eller kan se i starten”, forklarer overtandlæge Ulla Pallesen videre.

Hendes forskning viser, at ætsning af tænderne er et stort problem blandt danske unge under 30 år. Og hun skønner at hyppigheden af lidelsen kun overgås af caries og paradentose. Den første og eneste undersøgelse om antallet af syreskader hos teenagere, blev lavet i 2001 af Århus kommune i samarbejde med Den Kommunale Tandplejen i Århus. Denne undersøgelse viste at hver sjette mellem 15 og 17 år havde svære syreskader på tænderne.

Hvordan kan man beskytte sig mod syreskader
Kan man ikke holde sig fra citronvand, og andre syreholdige drikke, bør man begrænse indtaget til maksimalt én gang om dagen. Det værste man kan gøre er at drikke det hyppigt og med jævne mellemrum igennem dagen, da det tager tid for mundens og tændernes pH værdi at stabilisere sig igen. Konsekvensen af hyppige syrebad af tænderne kommer snigende, og man kan ikke fuldstændig børste sig fri for dem. Faktisk bør man undgå at børste tænderne lige efter indtagelse af sure drikkevarer, og i stedet for skylle munden med rent vand umiddelbart efter indtaget. Syreholdige drikke bør heller ikke indtages med små mundfulde over lang tid, men bør i stedet for nydes hurtigt eller med sugerør.

Man bør endvidere være opmærksom på, at overdreven spisning af sur frugt – som citroner og appelsiner -, samt tygning af surt slik – som f.eks. vingummi – kan opløse emaljen og give syreskader.

Vi modtager gerne forslag til Artikler, Nyheder, Pressemeddelelser o.l. Klik på linket ovenfor og indsend via vores formular og en redaktør vil snarest muligt gennemse jeres forslag.

Indlæg

3 kommentarer til artiklen “Vand med citronsaft ætser tænderne”
  1. Ditte siger:

    Jeg plejer selv at skylle munden med saltvand når jeg spiser mange frugter. Mht. citronvand har jeg et spørgsmål: – Hvis man skyller munden med saltvand umiddelbart efter at man har drukket vand med citronsaft – vil det da neutralisere munden? Og kan man hermed drikke cirtonvand uden at opleve syreskader? (altså hvis man efterfølgende skyller munden med saltvand)

    På forhånd tak for svaret.

  2. Jens siger:

    En glas frisk urin neutraliserer de fleste belægninger.
    Så er det tilmed sundt og healende for kroppen.

  3. Flemming metz siger:

    Hej. ang syreskader, så har jeg hørt i et engelsk program, at man udover at skylle munden med vand, med fordel kan spise et stk ost, lige efter citron drik.
    Er der nogen der ved noget om, om det virker ? på forhånd tak for svar/meninger.

Sig din mening

Diskutér denne artikel med andre brugere.
(Hvis du ønsker at tilknytte et billede til dine indlæg. Så få dig en gravatar!)

Du skal være logget på for at deltage i debatten.