Smerter igen, igen

1. maj 2012  
Arkiveret i Smerter og Bedøvelse

Spørgsmål:

Min 5’er i venstre sides undermund gør ondt. Jeg har haft problemer med tandsmerter i den i flere år. Den er rodbehandlet, men stadig smerter. Boret ud igen. Stadig smerter. Penicillin, Primcillin adskillige gange samt Metronidasol 1X. Sidste roddehandl.for knap 3 år siden, hvor jeg fik penicillin flere gange. Tandlægen sagde, at såfremt betændelsen ikke var helt væk, ville den forplante sig til den svageste tand.Det skete 2 uger senere, hvor visdomstanden samme side var voldsomt betændt og måtte fjernes.Siden er smerterne kommet og gået, ofte ret voldsomme, så det føles op i ovenstående tand og næsten breder sig i kinden.Tanden er penslet i tandhalsen, da den samtidig er meget sart for kulde.Tanden er selvfølgelig røntgenfotograferet flere gange, uden min tandlæge kan se noget. Tandplejeren har talt om en fistel, der komemr og går, men selv ved en rodspidsoperation mener hun ikke, man kan være sikker på, smerterne forsvinder.
For 18 år siden var jeg ude for en ulykke, og det viste sig hen ad vejen, at der var slået fine revner i flere kindtænder, som enten er rodbehandlede eller fjernet.Jeg får 10 mg.Amitriptylin dgl.for nervesmerter, som jeg mærker rundt omkring i hovedet efter hjerneraumet.

Med venlig hilsen Swiften

Svar:

Kære Swiften,

Hvis der er noget med en fistel der kommer og går, skal det behandles uanset om der er tvivl hvorvidt smerterne forsvinder eller ej. Mig bekendt kan betændelse fra den ene tand ikke angribe nogle andre svage tænder. Så din 5´er og visdomstand er to forskellige ting.

Håber du kan bruge mit svar.

Med venlig hilsen

Tandlæge Joan Olsen

www.tandpleje.dk/brevkassen

Tandpleje.dk™ – Vejen til sundere tænder

Vigtigt!

Spørgsmål besvaret af tandlægen kan blive lagt ud på portalen i anonym skikkelse. Vi kan dog ikke garantere svar på alle spørgsmål, og svar fra tandlægen kan aldrig erstatte dialog eller konsultation med egen læge. Et svar gennem brevkassen skal udelukkende opfattes som oplysende materiale.

Brugerbetingelser:
http://www.tandpleje.dk/kontakt/brugerbetingelser

smerter/betændelse efter tand udtrækning

19. september 2011  
Arkiveret i Smerter og Bedøvelse

Spørgsmål:

Jeg håber du kan hjælpe mig til en forklaring på følgende:

Jeg har en plastfyldning i højre undermund(kindtand) som flere gange er bygget op pga af tanden var godt slidt og ikke meget tilbage.
men så sker det at der knækker noget af igen og går nok med det for længe, til jeg pludselig får ondt i tanden og det trækker op af halsen og øret.
kommer til tandlæge, hvor der bliver taget et røgten billede, som ikke viser betændelse, og hullet bliver lavet igen med plast,som er en ret stor tand.
efter 2 dage er det helt tosset med smerter..får penicillin en tirsdag og fredag må jeg atter til tandlæge… hvor det enten er rodbehandling eller tandudtrækning…jeg vælger det sidste pga den slidte tand m.m
tandlægen får tanden ud hel ser så et hul i midten af tanden som han siger går ned til nerven
er der så betændelse i rødderne og kæben ?? og ville en rodbehandling været bedre??eller hvad vil det sige???

men trods udtrækningen…får jeg stadigvæk frygtelig smerter og kan snart ikke være nogle steder, spiser masser af smertestillende hver dag.
er tyk under kæben og føler kirtlerne er hævet og de grimme smerter køre op langs halssiden til øret og om ved baghovedet og tindingen.
kommer atter til tandlæge og han ser efter om der er koagler af blod omk tanden, men det er der ikke…men snakker noget om et ensym og knoglerne …forstod ikke dette helt..er der knogle stykker løse?? fik lagt gaze med nellikeolie ned…syntes ikke det tager smerten nok??? og det snakkede han om måske skulle til hver dag??
han forklarede noget med at der skulle gro noget over knoglen før ville smerterne ikke holde op…
men kan du forklare mig lidt mere om det sidste??? gik så stærkt så jeg ikke kunne følge helt med i dette..
troede man bare gik til tandlæge og fik en tand ud, og så var det over ;-( aldrig haft sådanne problemer før??

er det fordi jeg har gået for længe med hullet eller tandens slidtage?? (jeg er 55 år)

glemte lige tandlægen sagde at ca 1 ud af 10 fik disse gener??

mvh Mia
ser frem til dit svar 😉

Svar:

Kære Mia

Man kalder det for “tør alveole” eller “alveolitis sicca dolorosa” som er det der giver dig så mange gener nu. Det sker sjældent. Når man trækker en tand ud, dannes der et blodkoagle der hvor tanden har siddet. Her vokser der med tiden blodkar ind og siden hen er der helt fyldt op med knogle og slimhinde igen. Sjældent sker der det at dette blodkoagel mistes. Når dette sker, er knoglen bar, og dette giver så mange smerter fordi at ud igennem knoglen sidder der en masse nerveender der er meget følsomme. Tandlægen kan afhjælpe disse smerter ved at lægge eugenol ned i denne tomme alveole (her hvor tanden har siddet). Forålet med dette er at “brænde” nerveenderne over, hvilket afhjælper symptomerne lidt. Det hjælper også at skylle godt i alveolen. Dine symptomer skal være aftagende, og du kan få recept på nogle stærkere smertestillende at din tandlæge.

God bedring.

Håber du kan bruge mit svar.

Med venlig hilsen

Tandlæge Joan Olsen

www.tandpleje.dk/brevkassen

Tandpleje.dk™ – Vejen til sundere tænder

Vigtigt!

Spørgsmål besvaret af tandlægen kan blive lagt ud på portalen i anonym skikkelse. Vi kan dog ikke garantere svar på alle spørgsmål, og svar fra tandlægen kan aldrig erstatte dialog eller konsultation med egen læge. Et svar gennem brevkassen skal udelukkende opfattes som oplysende materiale.

Brugerbetingelser:
http://www.tandpleje.dk/kontakt/brugerbetingelser

Smitter en rodspidsbetændelse?

4. august 2010  
Arkiveret i Mund

Spørgsmål:

Jeg har gået rundt i ca. 1 år med en øm rodbehandlet tand (5+ venstre side overmund) med krone.

Har så siden 1. februar 2010 haft voldsom tandpine i 7+ (venstre side overmund) + kæbe. Langvarige jag (ingen dunken), reaktion ved kulde og berøring af tand og også noget ildelugtende fra tandkødet. Tanden har ikke fyldning.

Samtidig starter 5+ også med at sende noget ildelugtende fra tandkødet ud i munden, når jeg sætter tungen op og suger og samtidig.

Jeg har været på penicillin kur, fået scannet mine bihuler, men der er intet at se – ej heller rodbetændelser.

Smerterne/de langvarig jag er dog aftaget siden penicillin kuren, men jeg kan ikke tygge med 5+ og 7+, uden det er ømt. Tandkødet er generet og lugten er sur og fiskeagtig.

Skal snarest have en rodresektion af 5+, selvom intet kan ses på røntgen, men mit spørgsmål er: Kan 1 år med en rodspidsbetændelse i 5+, have spredt sig til rodspidsen af 7+ via en kæbe- eller kæbehulebetændelse og som følge af rodspidsbetændelse i 5+?

Sofus

Svar:

Kære Sofus,

En rodspidsbetændelse “smitter” ikke. Det forbliver i fleste tilfælde lokalt.

Håber du kan bruge mit svar.

Med venlig hilsen

Tandlæge Joan Olsen

www.tandpleje.dk/brevkassen

Tandpleje.dk™ – Vejen til sundere tænder

Vigtigt!

Spørgsmål besvaret af tandlægen kan blive lagt ud på portalen i anonym skikkelse. Vi kan dog ikke garantere svar på alle spørgsmål, og svar fra tandlægen kan aldrig erstatte dialog eller konsultation med egen læge. Et svar gennem brevkassen skal udelukkende opfattes som oplysende materiale.

Brugerbetingelser:
http://www.tandpleje.dk/kontakt/brugerbetingelser

Har jeg fået en blodansamling i min kind?

8. juni 2010  
Arkiveret i Mund

Spørgsmål:

Hej.
Jeg har fået en visdomstand ud, har fået at vide at der er gået betændelse i det. Min kind er rigtig stor, som om jeg har en tennis bold i den ene side af munden, en kollega siger at det kan være en blodansamling i min kind er det korrekt? Hvis ja, hvornår forsvinder og kan man gøre noget selv for at det forsvinder hurtigere?

Christina

Svar:

Kære Christina,

Det er helt normalt at hæve op efter en visdomstandsfjernelse. Hvis du mener at der er infektion, så skal du henvende dig til din tandlæge med det samme og få noget penicillin for det. Typisk vil man være utilpas med feber hvis det er en infektion. Hvis det er almindelig hævelse, så skal der ikke gøres noget, men være tålmodig, det forsvinder af sig selv. Du kan lægge et koldt omslag på de første 2 dage efter tandudtrækning, ellers varme omslag de efterfølgende dage.

Håber du kan bruge mit svar.

Med venlig hilsen

Tandlæge Joan Olsen

www.tandpleje.dk/brevkassen

Tandpleje.dk™ – Vejen til sundere tænder

Vigtigt!

Spørgsmål besvaret af tandlægen kan blive lagt ud på portalen i anonym skikkelse. Vi kan dog ikke garantere svar på alle spørgsmål, og svar fra tandlægen kan aldrig erstatte dialog eller konsultation med egen læge. Et svar gennem brevkassen skal udelukkende opfattes som oplysende materiale.

Brugerbetingelser:
http://www.tandpleje.dk/kontakt/brugerbetingelser

Kan betændelse gå i sig selv?

25. marts 2010  
Arkiveret i Tænder

Spørgsmål:

Jeg har haft betændelse i en tand. Det blev gradvist bedre, og nu er der slet ingen symptomer. Kan det gå i sig selv?

Anni

Svar:

Kære Anni,

Hvis du har fået betændelse i en tand, kan det ikke gå i sig selv igen. Betændelsen kan blusse op til en akut tandpine. Så se at komme til tandlægen inden det sker.

Håber du kan bruge mit svar.

Med venlig hilsen

Tandlæge Joan Olsen

www.tandpleje.dk/brevkassen

Tandpleje.dk™ – Vejen til sundere tænder

Vigtigt!

Spørgsmål besvaret af tandlægen kan blive lagt ud på portalen i anonym skikkelse. Vi kan dog ikke garantere svar på alle spørgsmål, og svar fra tandlægen kan aldrig erstatte dialog eller konsultation med egen læge. Et svar gennem brevkassen skal udelukkende opfattes som oplysende materiale.

Brugerbetingelser:
http://www.tandpleje.dk/kontakt/brugerbetingelser

Komplikationer ved næsen efter operation

18. december 2009  
Arkiveret i Mund

Spørgsmål:

Jeg har netop fået rodspidsamputeret en kindtand. Jeg har været meget irriteret fra næserodene og hen til såret. Lidt hævet og dunker i næsefløj. Jeg begyndte så at hæve rundt om tanden og der blev konstateret betændelse. Mit tandkød fra tand og op i ganen er meget irriteret. Efter endt pondocillin og metronidazol behandling er både næse og gane stadig meget irriteret. Det gør så lidt ondt i tand når jeg tygger og den bliver revet ud. Der er en revne i tanden. Så den måtte ud. Er nu seks timer meget irriteret i tandkød fra den nu manglende tand og op i ganen og næse dunker meget, helt ned til underkæbe. Tænderne under såret har været irriteret/ømme i et stykke tid Er alt dette pga af den dårlige tand el er der noget andet galt også oppe ved næse? Det startede efter operationen – altså amputationen.

Jeanne

Svar:

Kære Jeanne,

Det tyder på det er pga. tanden og operationen. Du må til tandlægen igen hvis det bliver ved med at genere dig.

Håber du kan bruge mit svar.

Med venlig hilsen

Tandlæge Joan Olsen

www.tandpleje.dk/brevkassen

Tandpleje.dk™ – Vejen til sundere tænder

Vigtigt!

Spørgsmål besvaret af tandlægen kan blive lagt ud på portalen i anonym skikkelse. Vi kan dog ikke garantere svar på alle spørgsmål, og svar fra tandlægen kan aldrig erstatte dialog eller konsultation med egen læge. Et svar gennem brevkassen skal udelukkende opfattes som oplysende materiale.

Brugerbetingelser:
http://www.tandpleje.dk/kontakt/brugerbetingelser

Kæmpe hul efter fjernet visdomstand

25. november 2009  
Arkiveret i Mund

Spørgsmål:

Hej
Jeg har lige været hos tandlægehøjskolen i københavn hvor jeg fik fjernet den nederste visdomstand pga. betændelse. Jeg fik fjernet mine sting for 4 dage siden og har ikke set omfanget før nu hvor jeg blev meget chokeret over at der var et kæmpe hul. Det er så dybt at jeg vil mene at der ved lethed kunne komme madrester ned i hullet. Er det normalt? Hullet er ikke bare en fordybning men et rigtig hul, som om tanden lige er fjernet.

Hilsen Mia

Svar:

Kære Mia,

Ja det er helt normalt. Det vil med tiden helt forsvinde, i og med at tandkødet og knoglen heler. Men der har nok været manglende kommunikation fra din behandlers side af, siden du ikke er informeret bedre om forløbet. Men man er altid velkommen at henvende sig igen ved tandlægeskolen, hvis der opstår nogle problemer.

Håber du kan bruge mit svar.

Med venlig hilsen

Tandlæge Joan Olsen

www.tandpleje.dk/brevkassen

Tandpleje.dk™ – Vejen til sundere tænder

Vigtigt!

Spørgsmål besvaret af tandlægen kan blive lagt ud på portalen i anonym skikkelse. Vi kan dog ikke garantere svar på alle spørgsmål, og svar fra tandlægen kan aldrig erstatte dialog eller konsultation med egen læge. Et svar gennem brevkassen skal udelukkende opfattes som oplysende materiale.

Brugerbetingelser:
http://www.tandpleje.dk/kontakt/brugerbetingelser

Undersøge øm tand med scanning

7. september 2009  
Arkiveret i Smerter og Bedøvelse, Tænder

Spørgsmål:

Hej.
Min fortand nr.2 er øm, hvis jeg evt tykker på noget lidt hårdt, man kan ikke se, at der er noget galt på røngten, nerven i tanden er også undersøgt og er i orden, hvad kan der så være galt? har man mulighed for at undersøge dette evt ved en scanning?

Med venlig hilsen
Else

Svar:

Kære Else,

Hvis du f.eks. skærer tænder om natten, er tanden belastet og føles øm at tygge på. Der tyder ikke på betændelse hvis der ikke ses noget på røntgen og nerven er i orden. Det er ikke nødvendigt at supplere undersøgelsen med scanning.

Håber du kan bruge mit svar.

Med venlig hilsen

Tandlæge Joan Olsen

www.tandpleje.dk/brevkassen

Tandpleje.dk™ – Vejen til sundere tænder

Vigtigt!
Spørgsmål besvaret af tandlægen kan blive lagt ud på portalen i anonym skikkelse. Vi kan dog ikke garantere svar på alle spørgsmål, og svar fra tandlægen kan aldrig erstatte dialog eller konsultation med egen læge. Et svar igennem brevkassen skal udelukkende opfattes som oplysende materiale.

Brugerbetingelser:
http://www.tandpleje.dk/kontakt/brugerbetingelser