Har jeg fået en blodansamling i min kind?

8. juni 2010  
Arkiveret i Mund

Spørgsmål:

Hej.
Jeg har fået en visdomstand ud, har fået at vide at der er gået betændelse i det. Min kind er rigtig stor, som om jeg har en tennis bold i den ene side af munden, en kollega siger at det kan være en blodansamling i min kind er det korrekt? Hvis ja, hvornår forsvinder og kan man gøre noget selv for at det forsvinder hurtigere?

Christina

Svar:

Kære Christina,

Det er helt normalt at hæve op efter en visdomstandsfjernelse. Hvis du mener at der er infektion, så skal du henvende dig til din tandlæge med det samme og få noget penicillin for det. Typisk vil man være utilpas med feber hvis det er en infektion. Hvis det er almindelig hævelse, så skal der ikke gøres noget, men være tålmodig, det forsvinder af sig selv. Du kan lægge et koldt omslag på de første 2 dage efter tandudtrækning, ellers varme omslag de efterfølgende dage.

Håber du kan bruge mit svar.

Med venlig hilsen

Tandlæge Joan Olsen

www.tandpleje.dk/brevkassen

Tandpleje.dk™ – Vejen til sundere tænder

Vigtigt!

Spørgsmål besvaret af tandlægen kan blive lagt ud på portalen i anonym skikkelse. Vi kan dog ikke garantere svar på alle spørgsmål, og svar fra tandlægen kan aldrig erstatte dialog eller konsultation med egen læge. Et svar gennem brevkassen skal udelukkende opfattes som oplysende materiale.

Brugerbetingelser:
http://www.tandpleje.dk/kontakt/brugerbetingelser

Tungepiercinger giver svamp

20. december 2009  
Arkiveret i Nyheder

Tungepiercinger giver svamp i munden

2 ud af 10 piercinger i tungen giver svamp i munden

En undersøgelse publiceret i tidsskriftet Oral Diseases viser, at tungepiercinger giver svamp. I et israelsk studie blev 115 unge sunde tungepiercede personer sammenlignet med 86 unge sunde mennesker med piercinger uden for munden. Dobbelt så mange af de tungepiercede (20 %) viste sig at have svamp.


Læs mere i Tandlægebladet nr. 15 2009 eller på www.tandlaegebladet.dk

.

Komplikationer efter rodbehandling. Hvem betaler?

7. september 2009  
Arkiveret i Klager

Spørgsmål:

Jeg har fået lavet en rodbehandling i min tand og da denne begyndte at smuldre, fik jeg lavet en krone i stedet (i februar måned 2009). Nu har jeg så fået en infektion i samme tand, som er udviklet sig til en stor tandbyld. Det har været utroligt smertefuldt og været på pencilinkur og smertestillende. Jeg har i dag (d. 7/9-09) været hos tandlægen og får af vide at det er en tandrodsbetændelse. Jeg har nu undersøgt på Netdoktor, hvad dette skyldes og der står at årsagen til tandrodsbetændelse er, at der fortsat gemmer sig dødt væv og dermed bakterier i rodkanalens kringelkroge. Det vil så sige at tandlægen i tidernes morgen ikke har lavet min rodbehandling godt nok. Kan det så være rigtigt at jeg skal betale for en tandrodsbehandling, eller nærmere operation??? Det er da dem der ikke har udført deres håndarbejde godt nok, hvilket skyldes mit problem i dag. Der må da være en form for garanti. Håber i kan besvare mit spørgsmål. Med venlige hilsner f
ra en frustreret Sisse…

Svar:

Kære Sisse,

Der er som regel ingen garanti på tandbehandling. Din tandlæge har sandsynligvis lavet sit arbejde ordentligt, men der er grænser for hvor vi kan nå med vores instrumenter. Der er én til flere hovedkanaler i rødderne alt efter hvilken tandtype vi taler om. Og der findes desuden disse små bikanaler hvor vi ikke kan nå hen med rodfilen. Nogle gange er det så uheldigt at der kommer infektion i dem. Den eneste måde man kan nå hen til dem er via denne lille rodoperation.

Håber du kan bruge mit svar.

Med venlig hilsen

Tandlæge Joan Olsen

www.tandpleje.dk/brevkassen

Tandpleje.dk™ – Vejen til sundere tænder

Vigtigt!
Spørgsmål besvaret af tandlægen kan blive lagt ud på portalen i anonym skikkelse. Vi kan dog ikke garantere svar på alle spørgsmål, og svar fra tandlægen kan aldrig erstatte dialog eller konsultation med egen læge. Et svar igennem brevkassen skal udelukkende opfattes som oplysende materiale.

Brugerbetingelser:
http://www.tandpleje.dk/kontakt/brugerbetingelser

Problemer med at få bedøvelsen til at virke

31. august 2009  
Arkiveret i Smerter og Bedøvelse

Spørgsmål:

Nu har jeg de sidste mange gange hos tandlægen, hvor jeg er blevet bedøvet oplevet at min krop begynder at ryste indvendigt, får hjertebanken og føler mig træt og tung.
De kan aldrig rigtig bedøve mig hvor jeg skal, jo måske efter 2 – 3 – 4 forsøg, hvorefter jeg så blir rigtig dårlig. Min tandlæge siger det intet har med bedøvelsen at gøre. De sidste par gange er det så gået rigtig galt (synes jeg selv)
Forrige gang blev hele mit ansigt bedøvet, min læbe og mit øje hang, jeg ku ikke blinke og egentlig bare ikke mærke halvdelen af mit hoved.

Nu her sidste gang, troede jeg ellers lige den var der, men langsomt forsvandt følelsen i min hals og til sidst kunne jeg ikke synke.
Da jeg næsten fløj op af stolen og prøvede at forklare min tandlæge det, grinte han lidt og sagde at det var jo ikk bedøvelsens skyld…. Øhhh nå…
I halvanden time gik jeg og spyttede fordi jeg ikk ku synke (de gange jeg prøvede røg det forkert og måtte hoste og hakke det op igen)

Jeg lyder måske ret pivet, men synes selv jeg kan holde til meget.
Nu står jeg så her snart og skal ha lavet en rodbehandling, men ærligt talt…. Har meget lidt lyst for er bange for hvad der sker næste gang.

Så måske mit spørgsmål er om der er andre muligheder end lokalbedøvelse??
Er det muligt jeg ikke kan tåle det eller hvad er det der sker?

Min tandlæge har et ret godt omdømme, og mange af mine bekendte går til tandlæge der.

Hilsen jeannie.

Svar:

Kære Jeannie,

Tal med din tandlæge om de evt. bruger lattergas. Nogle gange når bedøvelsen ikke virker, kan det have noget med nervøsitet at gøre, tag evt. 2 panodiler inden du skal til tandlægen, det kan hjælpe dig med at falde til ro. Det kan også skyldes infektion i området, hvilket gør det svært at bedøve tanden.
Det er meget almindeligt at man føler sig lidt tung i området hvor man bliver bedøvet, men det er lidt svært at svare helt konkret på dit problem.

Angående hjertebanken, så skyldes det adrenalin der er i bedøvelsen, det er ikke farligt. Spørg tandlægen næste gang om du må få bedøvelse uden adrenalin, det kan være du får mindre ubehag af den.

Håber du kan bruge mit svar.

Med venlig hilsen

Tandlæge Joan Olsen

www.tandpleje.dk/brevkassen

Tandpleje.dk™ – Vejen til sundere tænder

Vigtigt!
Spørgsmål besvaret af tandlægen kan blive lagt ud på portalen i anonym skikkelse. Vi kan dog ikke garantere svar på alle spørgsmål, og svar fra tandlægen kan aldrig erstatte dialog eller konsultation med egen læge. Et svar igennem brevkassen skal udelukkende opfattes som oplysende materiale.

Brugerbetingelser:
http://www.tandpleje.dk/kontakt/brugerbetingelser