løs tand

2. maj 2012  
Arkiveret i Tænder

Spørgsmål:

En tand som jeg har fået rodbehandlet for ca 5 år siden,er pludselig gået løs og kan rokke 1-2 millimeter. Er der fare for at den falder ud ?
mvh
Kaj

Svar:

Kære Kaj,

Det lyder ikke som noget godt tegn når den pludselig er gået løs. Det kan være den er knækket. Du skal opsøge din tandlæge for at få det be- eller afkræftet.

Håber du kan bruge mit svar.

Med venlig hilsen

Tandlæge Joan Olsen

www.tandpleje.dk/brevkassen

Tandpleje.dk™ – Vejen til sundere tænder

Vigtigt!

Spørgsmål besvaret af tandlægen kan blive lagt ud på portalen i anonym skikkelse. Vi kan dog ikke garantere svar på alle spørgsmål, og svar fra tandlægen kan aldrig erstatte dialog eller konsultation med egen læge. Et svar gennem brevkassen skal udelukkende opfattes som oplysende materiale.

Brugerbetingelser:
http://www.tandpleje.dk/kontakt/brugerbetingelser

Skriv en kommentar

Guld eller Sølv?

2. maj 2012  
Arkiveret i Øvrige spørgsmål

Spørgsmål:

Det drejer sig om protese/tænder i guld/sølv.
For ca. 14. dage siden fik jeg protese nr. 2.
Den første har jeg haft et par år. Denne er guldbelagt. Da jeg fik protese nr. 2 var den lavet af blank metal. I forvejen har jeg en større kindtand som også er guldbelagt. Når jeg smiler meget kan man godt se begge metaller udefra.Hvad er din mening om at ha begge metaller i munden.
På forhånd tak.
m.v.h. A.K.M.

Svar:

Kære Anne Kathrine,

Det kommer meget an på smag og behag. Kosmetisk ville det være pænere med ensfarvet metal. Men funktionelt er der ingen forskel.

Håber du kan bruge mit svar.

Med venlig hilsen

Tandlæge Joan Olsen

www.tandpleje.dk/brevkassen

Tandpleje.dk™ – Vejen til sundere tænder

Vigtigt!

Spørgsmål besvaret af tandlægen kan blive lagt ud på portalen i anonym skikkelse. Vi kan dog ikke garantere svar på alle spørgsmål, og svar fra tandlægen kan aldrig erstatte dialog eller konsultation med egen læge. Et svar gennem brevkassen skal udelukkende opfattes som oplysende materiale.

Brugerbetingelser:
http://www.tandpleje.dk/kontakt/brugerbetingelser

Skriv en kommentar

Skal jeg igennem en anden kæbeoperation?

2. maj 2012  
Arkiveret i Kæber og Led

Spørgsmål:

Kære læge
Jeg er en pige på snart 19 år, og har været under behandling i ca. 3 år nu hos specialtandlægerne i tand-,mund-og kæbekirurgi på Rigshospitalet. Før jeg blev sendt til Rigshospitalet, havde jeg underbid som jeg har arvet fra min far og mine tænder var meget skæve. Min overkæbe var også meget smal. Jeg fik at vide fra tandlægerne, at mine tænder kun kan rettes med en operation og senere med bøjler. Operationen skulle hjælpe med at få mere plads til tænderne foroven. Jeg lavede operationen og er nu virkelig glad for resultatet. Jeg har fået lige tænder både foroven og forneden, og jeg har ikke længere underbid. Men et andet problem er dukket op, og det er, at min overkæbe er en lille smule skæv(kan næsten ikke ses), dvs. den er gået lidt over mod den højre side. Det kan så rettes med endnu en operation, men jeg sagde nej til at lave operationen, fordi det vigtigtste var for mig at få lige tænder og ikke om mine kæber ligger præcis lige oven på hinanden. Tandlægen sagde så, at hvis jeg ikke fik lavet den anden operation, vil jeg med dagene måske få underbid igen, fordi tænderne foroven ikke har noget at holde fast i(håber dette er forståeligt).Er dette så rigtigt, vil jeg virkelig få underbid igen? Jeg har virkelig brug for tandlægernes hjælp hér, fordi jeg slet ikke vil gå igennem en anden operation. Håber i vil svare mig, og tak på forhånd.

Svar:

Kære Sara,

Jeg synes du må følge specialisternes råd. Det er dem der har dig under behandling.

Håber du kan bruge mit svar.

Med venlig hilsen

Tandlæge Joan Olsen

www.tandpleje.dk/brevkassen

Tandpleje.dk™ – Vejen til sundere tænder

Vigtigt!

Spørgsmål besvaret af tandlægen kan blive lagt ud på portalen i anonym skikkelse. Vi kan dog ikke garantere svar på alle spørgsmål, og svar fra tandlægen kan aldrig erstatte dialog eller konsultation med egen læge. Et svar gennem brevkassen skal udelukkende opfattes som oplysende materiale.

Brugerbetingelser:
http://www.tandpleje.dk/kontakt/brugerbetingelser

Skriv en kommentar

Voldsomme smerter

2. maj 2012  
Arkiveret i Smerter og Bedøvelse

Spørgsmål:

Jeg begyndte for en uge siden at få ubeskrivelige voldsomme smerter i min tand, hvor det efter nogle dage føltes som om at alle tænderne i samme side gjorde meget ondt. Jeg var ved tandlægen i dag og fik konstateret et hul, som var gået ned til nerven, hvilket var skyld i de voldsomme smerter. Jeg har nu fået det lavet, men nu er smerterne efter bedøvelsen kommet tilbage igen, nu er de bare dobbelt så slemme. Det skal siges, at jeg har ondt døgnet rundt og jeg sover ikke om natten, da smerterne er så ekstreme. Jeg har fået nogle Ibumetin(400mg) og alm. pamol hvilket tilsydladende kun virker en meget lille procentdel. Jeg har holdt mig til disse hele ugen, men nu er min grænse gået. Det kan ikke passe, at jeg skal gå og have så ondt hele tiden. Så mit par spørgsmål er:

Efter hvad jeg er kommet frem til via google.dk, så kan et hul ned til nerven forsage betændelse, hvilket er skyld i de voldsomme smerter. Så tænker jeg.. Hvis dette er tilfældet, så burde jeg vel kunne få recept på noget, som er en del mere effektivt end disse, som jeg får nu?

Og kan jeg gøre et eller andet for at forhindre end senere rodbehandling?

Jeg håber at få et svar ellers
tak på forhånd.

Mvh Anne

Svar:

Din tand skal rodbehandles hvis du har så mange smerter i så lang tid. Det vil hjælpe på smerterne at få den rodbehandlet. Det er ikke nødvendigt med penicillin hvis man har betændelse i en tand.

Håber du kan bruge mit svar.

Med venlig hilsen

Tandlæge Joan Olsen

www.tandpleje.dk/brevkassen

Tandpleje.dk™ – Vejen til sundere tænder

Vigtigt!

Spørgsmål besvaret af tandlægen kan blive lagt ud på portalen i anonym skikkelse. Vi kan dog ikke garantere svar på alle spørgsmål, og svar fra tandlægen kan aldrig erstatte dialog eller konsultation med egen læge. Et svar gennem brevkassen skal udelukkende opfattes som oplysende materiale.

Brugerbetingelser:
http://www.tandpleje.dk/kontakt/brugerbetingelser

Skriv en kommentar

Overbid

2. maj 2012  
Arkiveret i Kosmetisk tandpleje

Spørgsmål:

Hej! Jeg er en pige på 30 år som har overbid. Jeg fik nakketræk da jeg gik i folkeskole, men var ikke god til at bruge den og derfor stoppede behandlingen hvilket jeg fortryder idag. Jeg vil gerne have rettet mine fortænder. De stikker for meget ud. Men jeg er desværre ikke interesseret i at få togskinner, men vil meget gerne have nakketræk så jeg kan behandles om natten. Er dette en mulighed når man er blevet voksen? Eller er der andre muligheder?

Svar:

Kære Camilla,

Du skal henvende dig til en ortodontist der kan vejlede dig.

Håber du kan bruge mit svar.

Med venlig hilsen

Tandlæge Joan Olsen

www.tandpleje.dk/brevkassen

Tandpleje.dk™ – Vejen til sundere tænder

Vigtigt!

Spørgsmål besvaret af tandlægen kan blive lagt ud på portalen i anonym skikkelse. Vi kan dog ikke garantere svar på alle spørgsmål, og svar fra tandlægen kan aldrig erstatte dialog eller konsultation med egen læge. Et svar gennem brevkassen skal udelukkende opfattes som oplysende materiale.

Brugerbetingelser:
http://www.tandpleje.dk/kontakt/brugerbetingelser

1 kommentar til artiklen

Store fortænder

2. maj 2012  
Arkiveret i Øvrige spørgsmål

Spørgsmål:

Hej.

Jeg har i lang tid været rigtig ked af mine fortænder som stikker ud og er store i forhold til resten af tænderne i min mund.
Jeg kunne godt tænke mig hvad en anbefalet behandling vil være. Har læst om implantanter og/eller porcelænskroner.

Hvilken en af de to ville være den bedste mulighed for mig og findes der overhovedet tandlæger som vil trække 2 sunde tænder ud og indsætte implantater når det gælder ens velværd?

På forhånd tak.

Svar:

Kære bruger,

Det er umuligt at rådgive dig uden at have set dig i munden. Nej jeg tror ikke der findes tandlæger der vil trække sunde tænder ud for at sætte implantater i. Du må opsøge din egen tandlæge for at få oplyst dine muligheder for at behandle dit problem.

Håber du kan bruge mit svar.

Med venlig hilsen

Tandlæge Joan Olsen

www.tandpleje.dk/brevkassen

Tandpleje.dk™ – Vejen til sundere tænder

Vigtigt!

Spørgsmål besvaret af tandlægen kan blive lagt ud på portalen i anonym skikkelse. Vi kan dog ikke garantere svar på alle spørgsmål, og svar fra tandlægen kan aldrig erstatte dialog eller konsultation med egen læge. Et svar gennem brevkassen skal udelukkende opfattes som oplysende materiale.

Brugerbetingelser:
http://www.tandpleje.dk/kontakt/brugerbetingelser

1 kommentar til artiklen

Hævelse og smerter efter operativ tandfjernelse

2. maj 2012  
Arkiveret i Øvrige spørgsmål

Spørgsmål:

Hej. Jeg fik for 3 dage siden opereret en vandret liggende visdomstand ud af venstre underkæbe.
Operationen var meget ubehagelig da jeg havde smerter under den(blev da også dårlig efterfølgende).
Nu på 3 dagen syntes jeg at have stadig kraftige smerter og en meget grim smag og lugti munden, jeg får pennicillin og smertestillende men virker ikke som om at de virker helt efter hensigten. Igår måtte jeg til løgevagten og have noget kraftigere smertestillende i form af kodein! Jeg er meget hævet i ansigtet og er øm i halsen ned til kravebenet. Mit spørgsmål er: er det her normalt eller er der grund til at søge hjælp??

Mvh lars

Svar:

Kære Lars,

Du skal opsøge en tandlæge/ læge der kan kigge på dig. Det kan blive akut hvis du er hævet ned på halsen.

Håber du kan bruge mit svar.

Med venlig hilsen

Tandlæge Joan Olsen

www.tandpleje.dk/brevkassen

Tandpleje.dk™ – Vejen til sundere tænder

Vigtigt!

Spørgsmål besvaret af tandlægen kan blive lagt ud på portalen i anonym skikkelse. Vi kan dog ikke garantere svar på alle spørgsmål, og svar fra tandlægen kan aldrig erstatte dialog eller konsultation med egen læge. Et svar gennem brevkassen skal udelukkende opfattes som oplysende materiale.

Brugerbetingelser:
http://www.tandpleje.dk/kontakt/brugerbetingelser

Skriv en kommentar

2 årig, og hul i tænderne??

2. maj 2012  
Arkiveret i Øvrige spørgsmål

Spørgsmål:

Hej…..
Sidder her med den værste følelse nogensinde… Følelsen af, at være den værste mor!!!
Min datter på 2 år, har haft “startvanskeligheder” med hensyn til tandbørstning… Det var med “overgreb”, at jeg fik børstet hendes tænder. Men det sidste lille år er der står fremskridt, så længe hun er en del af det, og kigger med i spejlet… Og slutter ALTID med selv, at børste hendes tænder… Men for en lille månedes siden, så jeg, at hun havde noget sort imellem hendes nederste tænder… Troede at det var noget krydderi af en art, som havde sat sig fast… Men efter gentagne forsøg på, at få det væk, vil det ikke gå væk… Jeg har prøvet tandtråd, tandstikker, men det bliver der…. Desværre…. Er det mon huller min datter har? Og hvordan behandles huller ved småbørn…. Er virkelig ødelagt over, at jeg muligvis skal udsætte min lille pige for sådan en omgang, bare fordi hendes mor, er en røv….. Håber du vil besvare min mail….
Knus fra Marlene

Svar:

Kære Marlene,

Jeg kan godt forstå din frustration. Jeg synes du skal få en børnetandlæge eller tandplejer til at kigge på din datters tænder hvis du er så bekymret. Det behøver nødvendigvis ikke at være et hul i tanden selv om der sidder noget sort på tanden. Det kan være noget misfarvning eller standset karies.

Håber du kan bruge mit svar.

Med venlig hilsen

Tandlæge Joan Olsen

www.tandpleje.dk/brevkassen

Tandpleje.dk™ – Vejen til sundere tænder

Vigtigt!

Spørgsmål besvaret af tandlægen kan blive lagt ud på portalen i anonym skikkelse. Vi kan dog ikke garantere svar på alle spørgsmål, og svar fra tandlægen kan aldrig erstatte dialog eller konsultation med egen læge. Et svar gennem brevkassen skal udelukkende opfattes som oplysende materiale.

Brugerbetingelser:
http://www.tandpleje.dk/kontakt/brugerbetingelser

Skriv en kommentar

Er det ikke tandlægens ansvar?

2. maj 2012  
Arkiveret i Tænder

Spørgsmål:

Fik den 5/10 -2011 sat en krone på en flækket kindtand i overmunden, uden rodbh. Nu 2 mdr efter har jeg ondt og kan ikke tygge, spise eller drikke koldt/varmt.
Været hos tandlægen der har taget rgt, ikke noget at se, heller ikke betændelse, men blev for en sikkerheds skyld sat i vipicombin bh 600mg. Dette har ikke hjulpet. Mit spørgsmål er nu, skulle tandlægen ikke have rodbh fra starten??
Er det ikke tandlægens ansvar at få tanden rodbh, uden mer omkostninger for undertegnede???

Svar:

Kære Irene,

Det er umuligt at forudsige hvordan din tand vil reagere på kronebehandling. Normalt plejer man at sige at hver 10 tand der får krone på skal rodbehandles efterfølgende. Så det er ikke normal kutyme at rodbehandle tænder inden man sætter krone på. Det er noget andet hvis du har haft symptomer inden kronebehandlingen at man evt. gør det inden.

Håber du kan bruge mit svar.

Med venlig hilsen

Tandlæge Joan Olsen

www.tandpleje.dk/brevkassen

Tandpleje.dk™ – Vejen til sundere tænder

Vigtigt!

Spørgsmål besvaret af tandlægen kan blive lagt ud på portalen i anonym skikkelse. Vi kan dog ikke garantere svar på alle spørgsmål, og svar fra tandlægen kan aldrig erstatte dialog eller konsultation med egen læge. Et svar gennem brevkassen skal udelukkende opfattes som oplysende materiale.

Brugerbetingelser:
http://www.tandpleje.dk/kontakt/brugerbetingelser

Skriv en kommentar

Problem med 6 års tand

2. maj 2012  
Arkiveret i Tænder

Spørgsmål:

Jeg har lige været til tandlægen og han konstaterede desværre endnu engang hul i en 6 års tand. Det er fjerde gang der er hul i denne tand, så efterhånden er den ret ødelagt. Det er kun 2 år siden jeg sidst fik den boret ud og lavet en stor plastfyldning i, men nu er der altså hul ved siden af denne. Jeg havde desværre også et par andre ting der skulle laves i dag, så jeg fik ikke lavet denne tand. Jeg går derfor nu og overvejer hvad der skal ske med tanden. Tandlægen nævnte rodbehandling og en krone, men jeg synes allerede jeg har ofret mange penge på tanden og jeg overvejer derfor at få trukket tanden ud i stedet for. Kan man godt undvære den tand, eller vil det være et stort tab? Jeg har i forvejen alle mine tænder så det vil kun være den ene tand jeg kommer til at mangle. Kan I give mig et råd?

Svar:

Kære Flemming,

Jeg ville under ingen omstændigheder trække en sund tand ud. Hvis den kan bevares, så ville jeg helt klart gøre det.

Håber du kan bruge mit svar.

Med venlig hilsen

Tandlæge Joan Olsen

www.tandpleje.dk/brevkassen

Tandpleje.dk™ – Vejen til sundere tænder

Vigtigt!

Spørgsmål besvaret af tandlægen kan blive lagt ud på portalen i anonym skikkelse. Vi kan dog ikke garantere svar på alle spørgsmål, og svar fra tandlægen kan aldrig erstatte dialog eller konsultation med egen læge. Et svar gennem brevkassen skal udelukkende opfattes som oplysende materiale.

Brugerbetingelser:
http://www.tandpleje.dk/kontakt/brugerbetingelser

Skriv en kommentar

Bekymring ang. behandling af tandkødsbetændelse

2. maj 2012  
Arkiveret i Behandling

Spørgsmål:

Hej,

Jeg er en pige på 17 (snart 18) år, der bor i Aalborg.
For nyligt fortalte min tandlæge mig, at jeg har tandkødsbetændelse. Derfor har jeg fået en blød børste, tandtråd og ordren om at skylle munden 2 gange daglig i khlorhexidin i 14 dage. Jeg gør alle de ovenstående ting, og har gjort det i 5 dage. Men mit problem er, at jeg synes mit tandkød ser meget irriteret ud, det bløder og en ømt. Nogle steder, specielt omkring hjørnetønderne, synes det at være særligt slemt. Det er som om tandkødet nogle steder ser ud til at være blevet “revet op” næsten som en hudafskrabning. Det ser “råt” ud. Jeg synes selv det ligner at mit tandkød nogle steder har trukket sig mere tilbage, så mere af tanden er blottet. Det er ikke specielt ømt, udover når jeg børster det, og det bløder ikke så meget som det har gjort.
Men jeg er altså ret bekymret for, om jeg gør noget forkert. Jeg forsøger ikke at børste hverken for hårdt eller for blødt. Min bekymring er måske en smugle ubegrundet, men jeg tænker meget på det, og håber derfor, at der er nogen som kan hjælpe mig.

– Lin

Svar:

Kære Lin,

Det lyder som om din tandlæge er bevist omkring dine problemer. Hvis du er i tvivl, så få ham/hende til at kigge på dig igen.

Håber du kan bruge mit svar.

Med venlig hilsen

Tandlæge Joan Olsen

www.tandpleje.dk/brevkassen

Tandpleje.dk™ – Vejen til sundere tænder

Vigtigt!

Spørgsmål besvaret af tandlægen kan blive lagt ud på portalen i anonym skikkelse. Vi kan dog ikke garantere svar på alle spørgsmål, og svar fra tandlægen kan aldrig erstatte dialog eller konsultation med egen læge. Et svar gennem brevkassen skal udelukkende opfattes som oplysende materiale.

Brugerbetingelser:
http://www.tandpleje.dk/kontakt/brugerbetingelser

2 kommentarer til artiklen

Midlertidig fyldning i forbindelse med en rodbehandling

2. maj 2012  
Arkiveret i Øvrige spørgsmål

Spørgsmål:

Hej….
Jeg er påbegyndt en rodbehandling af en kindtand. Ved 1. Tandlæge besøg havde jeg store smerter og meget betændelse i tanden, fik renset og skulle i tillæg på antibiotika. Der blev langt en midlertidig fyldning og aftalt ny tid efter ca 3 uger. Der kom lidt revner i den midlertidige fyldning.
2. Tandlæge besøg viste at der fortsat var lidt betændelse tilbage, fik igen renset op og lagt ny fyldning. Da vi nu er så tæt på julen – aftalte vi først ny tandlægetime 11. Januar. I dag er der så igen kommet nogen revner i fyldningen og dette bekymrer mig. Kan der ske noget ved at der er kommet revner i fyldningen? Kan tanden knække? Skal jeg kontakte min tandlæge med det samme??
På forhånd tak for hjælpen:)
Hilsen Mette

Svar:

Kære Mette,

Du kan være ganske rolig. De midlertidige fyldninger tandlæger bruger er ikke lige så stærke som de permanente fyldninger. Typisk kan der også brække små stykker af uden at det betyder noget.

Håber du kan bruge mit svar.

Med venlig hilsen

Tandlæge Joan Olsen

www.tandpleje.dk/brevkassen

Tandpleje.dk™ – Vejen til sundere tænder

Vigtigt!

Spørgsmål besvaret af tandlægen kan blive lagt ud på portalen i anonym skikkelse. Vi kan dog ikke garantere svar på alle spørgsmål, og svar fra tandlægen kan aldrig erstatte dialog eller konsultation med egen læge. Et svar gennem brevkassen skal udelukkende opfattes som oplysende materiale.

Brugerbetingelser:
http://www.tandpleje.dk/kontakt/brugerbetingelser

Skriv en kommentar

Sting efter fjernelse af visdomstand

2. maj 2012  
Arkiveret i Mund

Spørgsmål:

Hej

Jeg har for 14 dages tid siden vaeret oppe og faa fjernet min visdomstand i undermunden. Her sagde min tandlaege at stingene ville forsvinde af sig selv. Jeg har least andre steder, at det er normalt at faa dem fjernet indenfor en uge, da traaden ellers kan komme til at vokse sammen med koedet.
Nu er jeg begyndt at blive en smule bekymret, da mine sting endnu ikke er forsvundet og der er dannet hvide plamager paa. Er det helt normalt, skal jeg faa dem fjernet hurtigst muligt, eller skal jeg bare vente til stingene forsvinder?

Svar:

Kære Tine,

Du skal henvende dig til tandlægen. Der findes ellers flere slags tråd man kan bruge til at sy med, nogle af dem kan rigtigt nok forsvinde af sig selv, hvor andre kræver at tandlægen fjerner dem.

Håber du kan bruge mit svar.

Med venlig hilsen

Tandlæge Joan Olsen

www.tandpleje.dk/brevkassen

Tandpleje.dk™ – Vejen til sundere tænder

Vigtigt!

Spørgsmål besvaret af tandlægen kan blive lagt ud på portalen i anonym skikkelse. Vi kan dog ikke garantere svar på alle spørgsmål, og svar fra tandlægen kan aldrig erstatte dialog eller konsultation med egen læge. Et svar gennem brevkassen skal udelukkende opfattes som oplysende materiale.

Brugerbetingelser:
http://www.tandpleje.dk/kontakt/brugerbetingelser

Skriv en kommentar

Næste side »