Færre bivirkninger ved tandblegning hjemme

21. april 2010  
Arkiveret i Nyheder

Et nyt studie viser, at omkring halvdelen af de patienter som får bleget tænder, oplever bivirkninger bl.a. i form af isninger i tænderne og irriteret tandkød. I studiet har man fulgt 171 personer gennem en tandblegningsprocedure og i en opfølgningsperiode på 9-10 måneder. Ca. halvdelen af testpersonerne fik bivirkninger af tandblegningen, og af dem havde 3 % af de hjemmeblegede patienter langvarige isninger, mens 7 % af de klinikblegede havde langvarige isninger, skriver Tandlægebladet.
Studiet blev udført i samarbejde mellem NIOM, Det odontologiske fakultet i Oslo, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet i København og Institutionen for odontologi i Göteborg.


Læs mere i Tandlægebladet nr. 5 2010 eller på www.tandlaegebladet.dk

Skriv en kommentar

Tør mund giver dårligere livskvalitet

16. april 2010  
Arkiveret i Nyheder

Udtalt mundtørhed kan medføre en væsentligt forringet livskvalitet. Mundtørhed kan optræde efter kræftbehandling, som bivirkning til medicin samt ved visse sygdomme. Patienter med svær mundtørhed oplever ofte, at de naturlige tænder angribes af en aggressiv form for caries, der kan medføre, at tænderne smuldrer bort. For den enkelte forværres situationen yderligere af, at brug af almindelige tandproteser er en umulighed pga. meget sarte slimhinder. Tre tandlæger med hvert sit speciale sætter fokus på mundtørhed ved Tandlægeforeningens Årskursus 2010

Medicinerede patienter, patienter, der har været i kemo- eller stråleterapi samt patienter med Sjøgrens syndrom lider ofte af udtalt mundtørhed. Det kan være medvirkende til, at de pludselig udvikler caries i så hurtigt et tempo, at det kan være vanskeligt for tandlæge og patient at følge med. For patienten er resultatet ofte ikke alene en væsentlig forringelse af hans eller hendes livskvalitet, men også store tandlægeregninger. Det er yderst vigtigt, at patienten og omgivelserne er opmærksomme på, at der både under og efter den svære tid med kemo- eller stråleterapi er behov for en særlig forebyggelsesindsats, siger overtandlæge, ph.d. Ole Hovgaard.

Han understreger samtidig vigtigheden af, at patienten opretholder en optimal mundhygiejne og er bevidst om valget af kost. Flere hjælpemidler kan tages i brug. Bl.a. anbefales brug af en receptpligtig tandpasta med ekstra stort fluorindhold. Endelig er det en god idé at aftale hyppigere kontrol hos tandlægen, fordi tidlig behandling er altafgørende for et godt resultat.

De krævende behandlingsforløb kan samtidig være en økonomisk belastning for patienten, men der er faktisk mulighed for tilskud efter sundhedsloven. Det er imidlertid ikke alle, der er klar over muligheden, siger overtandlæge Ole Hovgaard, der til daglig administrerer tilskudsordningen i Region Midtjylland.

Vi ser desværre mange patienter, der først mange år efter deres kræftbehandling bliver opmærksomme på, at der eksisterer en tilskudsordning, der både omhandler undersøgelse, forebyggelse og behandling. Sen indgriben forringer muligheden for at forebygge de store skader. Her har tandlægerne en forpligtigelse til at yde bedre råd og vejledning, mener Ole Hovgaard.

Han sætter sammen med professor Flemming Isidor og tandlæge Allan Bardow fokus på komplikationer ved mundtørhed og muligheden for tilskud på Tandlægeforeningens Årskursus, der bliver afholdt i Bella Center i København den 15.-17. april 2010. Årskursus er Danmarks største kursusarrangement inden for tandpleje og har i år samlet over 3000 tandlæger, tandplejere, klinikassistenter og andre med interesse for tandsundhed.

1 kommentar til artiklen

Reklamer for tandpasta og mundskyl skyder langt over målet

14. april 2010  
Arkiveret i Nyheder

En ren mund i op til 12-24 timer. Sådan lyder det ofte i reklamer for tandpasta og mundskyllemidler, men påstandene i reklamerne er ofte direkte usande. Derfor går mange forbrugere rundt med helt urealistiske forestillinger om, hvad den type produkter kan udrette. Det siger ledende tandlæge Bo Danielsen, der sætter fokus på problemet på Tandlægeforeningens Årskursus 2010.

En tandbørstning kan ikke erstattes af et fancy produkt, der lover guld og grønne skove. Man kan nemlig ikke skyde genvej til en sund mundhygiejne. Man er nødt til at gøre en egen indsats ved at huske at børste sine tænder grundigt. Desuden er fluor i tandpastaen det allervigtigste for at undgå at få huller i tænderne, lyder det fra ledende tandlæge, MBA, MIL Bo Danielsen fra SKT, Tandlægeskolen i Århus. Bo Danielsen er blandt oplægsholderne på Tandlægeforeningens Årskursus, som finder sted 15.-17. april 2010 i Bella Center i København.

Tandpasta og mundskyllevæsker kan være med til at gøre tandbørstningen lidt mere behagelig og give en følelse af renhed og friskhed i munden. Men hvis det virkelig var sådan, at disse produkter i sig selv kunne holde munden ren i op til 12-24 timer, så ville vi tandlæger nok være informeret om det, siger Bo Danielsen.

Mit råd til forbrugerne: “Drop de dyre produkter, børst dine tænder grundigt med en tandpasta, der indeholder fluor”, understreger Bo Danielsen.

Han sætter sammen med tandlæge, ph.d. Alan Richards fokus på, hvilke råd tandlægerne og tandplejerne kan give deres patienter om brugen af tandpasta og mundskyllevæsker på Tandlægeforeningens Årskursus 2010. Årskursus er Danmarks største kursusarrangement inden for tandpleje og samler i år over 3000 tandlæger, tandplejere, klinikassistenter og andre med interesse for tandsundhed.

Skriv en kommentar

Er tænderne mere modtagelige for misfarning efter en blegning?

13. april 2010  
Arkiveret i Kosmetisk tandpleje

Spørgsmål:

Hej,

Jeg overvejer at få bleget mine tænder (Beyond tandblegning) ved en tandlæge.
Kan det være skadeligt for emaljen? bliver tænderne efterfølgende mere
modtagelige for misfarning af kaffe, te, rødvin etc…?
og er det noget du vil fraråde?

Vh.

Peter
(42 år)

Svar:

Kære Peter,

Du kan sagtens blege dine tænder. Du skal vide at lige efter en blegning, så er tænderne mere modtagelige over for farvestoffer i føde- og drikkevarer, men kun i en begrænset tid. Det er ikke skadeligt for tænderne at få dem bleget et par gange.

Håber du kan bruge mit svar.

Med venlig hilsen

Tandlæge Joan Olsen

www.tandpleje.dk/brevkassen

Tandpleje.dk™ – Vejen til sundere tænder

Vigtigt!

Spørgsmål besvaret af tandlægen kan blive lagt ud på portalen i anonym skikkelse. Vi kan dog ikke garantere svar på alle spørgsmål, og svar fra tandlægen kan aldrig erstatte dialog eller konsultation med egen læge. Et svar gennem brevkassen skal udelukkende opfattes som oplysende materiale.

Brugerbetingelser:
https://www.tandpleje.dk/kontakt/brugerbetingelser

Skriv en kommentar

Gener efter tandudtrækning

11. april 2010  
Arkiveret i Mund

Spørgsmål:

Goddag,

Jeg fik for 3 uger siden fjernet den forsidste kindtand i ve. side af overkæben, desværre røg den allersidste også med samt en del knoglemasse. Fik 10 dagen penicillin samt instrukser ikke at hoste, nyse osv. fordi der kunne gå hul på membranet til bihulen, pga. den manglende knoglemasse. Sting fjernet, alt ok iflg. tandlægen, heler godt. Nu 3 uger senere er det dog stadigvæk et mega hul, logisk nok pga. der ingen knogle er tilbage, men jeg synes det stadigvæk godt kan gøre ‘ondt’ ved udtales af bestemte ord/klank. Tør slet ikke at nyse, pudse næse eller hoste fordi jeg kan føle at den tryk der så kommer på er ubehageligt. Tandlægen havde godt nok sagt man ikke måtte ovenstående i ca. 7 dage, men hvordan føler man hvis der går hul i membranet, bløder det, smerter eller? Endvidere synes jeg at jeg i hvert fald har fået talegener, jeg har virkelig en stor del af dagen problemer med at tale tydeligt, kan det være fordi hullet er så stort eller fordi der m
åske er beskadiget en nerve eller lign. Alt i alt kunne jeg bare godt tænke mig at få at vide hvor langt kan stedet faktisk blive ved med at ‘genere’? Tak for et evt. svar.

Annet

Svar:

Kære Annet,

Det er svært at sige i hvor lang tid det vil genere dig. Det vil selvfølgelig påvirke din tale, når du har fået fjernet flere tænder og der er røget noget knogle med, oven i købet. Der er ikke sket nogen nervebeskadigelse, der vil påvirke din tale, men i og med der er blevet mere plads til din tunge, så vil udtalen blive anderledes. Hvis du stadig har smerter når du udtaler bestemte lyde, skal du opsøge din tandlæge for at blive undersøgt om der stadig er hul til din bihule. Det giver ikke nødvendigvis smerter hvis der er hul igennem fra bihulen til mundhulen, men tilbagevendende infektion i bihulen og gener ved udtale, kan være nogle symptomer.

Håber du kan bruge mit svar.

Med venlig hilsen

Tandlæge Joan Olsen

www.tandpleje.dk/brevkassen

Tandpleje.dk™ – Vejen til sundere tænder

Vigtigt!

Spørgsmål besvaret af tandlægen kan blive lagt ud på portalen i anonym skikkelse. Vi kan dog ikke garantere svar på alle spørgsmål, og svar fra tandlægen kan aldrig erstatte dialog eller konsultation med egen læge. Et svar gennem brevkassen skal udelukkende opfattes som oplysende materiale.

Brugerbetingelser:
https://www.tandpleje.dk/kontakt/brugerbetingelser

Skriv en kommentar

Bange for at miste mine tænder når midlertidig krone skal af

10. april 2010  
Arkiveret i Kosmetisk tandpleje

Spørgsmål:

Kære Tandlæge.

Jeg har for 2 måneder siden fået kroner på fortænderne af kosmetiske grunde. Disse er ifølge tandlægen midlertidigt sat fast, da jeg skulle vænne mig til dem først. Den ene er skæv og går 3mm ud over den anden. Denne skal nu laves om, og vi er blevet enige om, at lave begge om til fuldkeramiske kroner i stedet for de metalkeramiske som tandlægen først havde valgt. Jeg er bare så forfærdelig nervøs for, at mine egne tænder går løs, når kronerne lirkes af. Det virker som om de sidder meget fast.Jeg ved ikke hvilken lim tandlægen har brugt. Men mit største mareridt er, at pludselig miste mine fortænder helt. Kan du hjælpe med din erfaring på dette område.

Venlig hilsen B

Svar:

Kære B,

Der er vel ingen grund til at være så nervøs. Tit kan kronerne sidde meget godt fast når man har sat dem midlertidigt på. Men der er ingen grund til at dine egne tænder skulle gå løs. Hvis det var tilfældet, så ville din tandlæge næppe foreslå denne behandling.

Håber du kan bruge mit svar.

Med venlig hilsen

Tandlæge Joan Olsen

www.tandpleje.dk/brevkassen

Tandpleje.dk™ – Vejen til sundere tænder

Vigtigt!

Spørgsmål besvaret af tandlægen kan blive lagt ud på portalen i anonym skikkelse. Vi kan dog ikke garantere svar på alle spørgsmål, og svar fra tandlægen kan aldrig erstatte dialog eller konsultation med egen læge. Et svar gennem brevkassen skal udelukkende opfattes som oplysende materiale.

Brugerbetingelser:
https://www.tandpleje.dk/kontakt/brugerbetingelser

Skriv en kommentar

Alle tænder når ikke hinanden når jeg bider sammen

10. april 2010  
Arkiveret i Tænder

Spørgsmål:

Hej!

Jeg fik d.2/11 Lavet et hul, akut hos en ny,ung tandlæge, som lige er ansat i tandlægehuset , hvor jeg ellers har haft den samme tandlæge i 25 år.Hun kunne ikke bedøve mig rigtigt og måtte hente hjælp hos en kollega (min egen tandlæge havde fri). hun stak med kanylen omkring 12 gange!!
Det viste sig at nabo- tanden også have en lille skade på siden (en sølvfyldning på fladen). Den blev vi enige om at hun skulle rep. med det samme , nu da hele den side var bedøvet!!Det hele tog 2 timer!!!. Hun have store problemer med at fjerne den rind som sad om tanden, til at holde fyldningen med! da hun havde vrikket og hevet gav den efter med det resultat at tangen hun brugte til formålet, “smaskede” med et “brag” op i de øverste tænder, av av.Jeg blev ved med at sige at det føltes som om tanden var for høj, men vi blev enige om at den nok var bedøvelsen.Men men men.. jeg måtte ringe der- op efter nogle dage, for at sige at den stadig var for høj, og meget øm, men fik at vide at der kunne gå 2 mdr. D.17/11 var jeg hos min egen tandlæge, hun kan ikke se at den er for høj , ømheden for jeg at vide kan tage 5mdr.”tyg med den anden side”siger hun.jeg kan snart ikke være nogen steder for smerte! sover med et stk. vat imellem tænderne for der gør meget o
ndt at “slå” over og under-tænderne sammen. Fysisk kan man høre at den tand,der er hevet i “klinger” først sammen i munden, alle de andre tænder kan ikke “nå” hinanden, den er øm når man “banker” på den, og hvis jeg prøver at tygge i den side, hvilket er u-undgåeliigt, da de tænder når sammen, det gør de ikke i den anden side. Jeg tænker på om roden kan være knækket? der er umiddelbart ikke noget at se på tanden.eller er hullet under fyldningen mon ikke boret ordentligt ud?

Hilen karen

Svar:

Kære Karen,

Det tyder på at fyldningen er for høj, du må have den tjekket igen af tandlægen.

Håber du kan bruge mit svar.

Med venlig hilsen

Tandlæge Joan Olsen

www.tandpleje.dk/brevkassen

Tandpleje.dk™ – Vejen til sundere tænder

Vigtigt!

Spørgsmål besvaret af tandlægen kan blive lagt ud på portalen i anonym skikkelse. Vi kan dog ikke garantere svar på alle spørgsmål, og svar fra tandlægen kan aldrig erstatte dialog eller konsultation med egen læge. Et svar gennem brevkassen skal udelukkende opfattes som oplysende materiale.

Brugerbetingelser:
https://www.tandpleje.dk/kontakt/brugerbetingelser

Skriv en kommentar

Skal tanden laves for 3. gang eller trækkes?

10. april 2010  
Arkiveret i Behandling, Tænder

Spørgsmål:

Hej.

Jeg fik for ca. 2 år siden rodbehandlet min bagerste kindtand.Har intet mærket til den siden, men sad uden videre med selve plompen i hånden i går.Mit spørgsmål er så, om der sker noget ved at den ikke sidder på.Eller om jeg skal få lavet den igen for 3 gang eller om jeg bare skal få hevet tanden ud,da jeg snart ikke vil ofre flere penge på den,det har alt i alt kostet 12000 kr.

På forhånd tak

Rikke

Svar:

Kære Rikke,

Det må din egen tandlæge vurdere om din tand kan laves igen eller bør trækkes ud.

Håber du kan bruge mit svar.

Med venlig hilsen

Tandlæge Joan Olsen

www.tandpleje.dk/brevkassen

Tandpleje.dk™ – Vejen til sundere tænder

Vigtigt!

Spørgsmål besvaret af tandlægen kan blive lagt ud på portalen i anonym skikkelse. Vi kan dog ikke garantere svar på alle spørgsmål, og svar fra tandlægen kan aldrig erstatte dialog eller konsultation med egen læge. Et svar gennem brevkassen skal udelukkende opfattes som oplysende materiale.

Brugerbetingelser:
https://www.tandpleje.dk/kontakt/brugerbetingelser

Skriv en kommentar

”Sød” kulturel baggrund påvirker småbørns cariesrisiko

10. april 2010  
Arkiveret i Nyheder

Hvis mor og far har en kort uddannelse eller ikke-vestlig baggrund er risikoen for caries hos børn markant større end hos gennemsnittet. Det viser en ny norsk undersøgelse, offentliggjort i Community Dentistry and Oral Epidemiology.

I undersøgelsen fik 523 børn foretaget tandundersøgelse, mens forældrene besvarende spørgsmål om socioøkonomiske forhold og om egne tandplejevaner. I gruppen af forældre med ikke vestlig baggrund og kort uddannelse havde børnene henholdsvis ni og tolv gange så stor risiko for begyndende caries i emaljen og tandbenet. Dette skyldes et for stort sukkerindtag og manglede regelmæssig tandbørstning.

Ikke-vestlig baggrund og kort uddannelse
“I gruppen forældre med ikke vestlig baggrund og kort uddannelse havde børnene henholdsvis ni og 12 gange så stor sandsynlighed for at have begyndende caries i emaljen og i dentinen. Men konfidensintervallerne for disse sandsynligheder var ganske store, dvs. behæftet med en del usikkerhed – og man skal også lægge mærke til, at det drejer sig om 24 børn ud af i alt 523”, siger Dorthe Holst, professor i samfundsodontologi ved Oslo Universitet, og tilføjer:

“Meget tyder på, at der ligger en »sød«, og ikke alt for systematisk tandbørstekultur bag tallene. Småbørnskulturen i en del ikke vestlige familier er anderledes end det, der efterhånden karakteriserer de fleste nordiske. Vi finder også høj cariesaktivitet blandt norske børn, men det er snarere en mestrings- end en kulturudfordring. Heldigvis har undersøgelser af samme problemstilling, blandt 14-16-årige børn og unge i Oslo, vist, at forskellene viskes ud. En god og respektfuld kommunikation med de aktuelle risikofamilier skulle kunne give gode resultater”.


Læs mere i Tandlægebladet nr. 4 2010 eller på www.tandlaegebladet.dk

Skriv en kommentar

Bedre mundhygiejne kan redde respiratorpatienters liv

10. april 2010  
Arkiveret i Nyheder

En af de hyppigste komplikationer hos patienter på hospitalernes intensivafdelinger er lungebetændelse. Lungeinfektion i forbindelse med respiratorbehandling rammer ikke alene ældre mennesker, men svækkede patienter i alle aldre. I en stor amerikansk undersøgelse, som for nylig er publiceret i American Journal of Critical Care, har forskere undersøgt effekten af at udføre udvidet mundhygiejne med bl.a. sug, rensning og tandbørstning to gange dagligt på respiratorbehandling.

I mange tilfælde er det nemlig bakterier fra mundhulen som er årsag til komplikationerne – og grundig mundhygiejne kan ifølge undersøgelsen nedsætte risikoen for lungebetændelsen og de deraf følgende omkostninger, skriver Tandlægebladet.


Læs mere i Tandlægebladet nr. 4 2010 eller på www.tandlaegebladet.dk

Skriv en kommentar

Tandlægerne ønsker større gebyr for udeblivelser

10. april 2010  
Arkiveret i Nyheder

Nogle af tandlægens priser er fastsatte i de såkaldte tandlægeoverenskomster, som indgås mellem Tandlægeforeningen og de Danske Regioner. Da forhandlingerne mellem Tandlægeforeningen og Danske Regioner begyndte i februar 2010, var det bl.a. med et ønske fra Tandlægeforeningens side om at drøfte et højere udeblivelseshonorar ved aftalte større behandlinger.

I dag er honoraret for udeblivelse fastsat til 229 kr., uanset omfanget af den aftalte behandling. Det mener Tandlægeforeningens forhandlingsleder, Bjørn Haulrig, ikke er rimeligt.

“Udeblivelseshonoraret er måske rimeligt i forhold til honoraret for en undersøgelse, men det står i skærende kontrast til omkostningerne ved en manglende indtjening, hvis udeblivelsen sker i forbindelse med en større planlagt behandling som fx en rodbehandling eller en større pa-behandling”, udtaler Bjørn Haulrig til Tandlægebladet og fortsætter:

“Endnu værre ser det ud, hvis der er planlagt en stor operation, hvor der er reserveret endnu mere tid. Hertil kommer så, at opdækningen med sterilt er spildt – en opdækning, der er både tidskrævende og dyr”, understreger Bjørn Haulrig.

Hvor meget det maksimalt må koste for patienterne ved udeblivelse fra større planlagde behandlinger har Tandlægeforeningen endnu ikke lagt sig fast på, da ordningen også kunne sammensættes på andre måder, end den nuværende model, fx ved at være afhængig af den reserverede tid.

Selv om overenskomstforhandlingerne med Tandlægeforeningen og Danske Regioner startede i februar, vil forhandlingerne efter al sandsynlighed fortsætte resten af året. Og inden da vil der i hvert fald ikke ske nogen ændring i gebyret for udeblivelse fra aftalte behandlinger.


Læs mere i Tandlægebladet nr. 3 2010 eller på www.tandlaegebladet.dk

Skriv en kommentar