Tør mund giver dårligere livskvalitet

 • 16. april 2010  (Nyheder)  

  Send til en ven     Send til Facebook Send til Facebook

  Udskriv Udskriv Del med venner

  Udtalt mundtørhed kan medføre en væsentligt forringet livskvalitet. Mundtørhed kan optræde efter kræftbehandling, som bivirkning til medicin samt ved visse sygdomme. Patienter med svær mundtørhed oplever ofte, at de naturlige tænder angribes af en aggressiv form for caries, der kan medføre, at tænderne smuldrer bort. For den enkelte forværres situationen yderligere af, at brug af almindelige tandproteser er en umulighed pga. meget sarte slimhinder. Tre tandlæger med hvert sit speciale sætter fokus på mundtørhed ved Tandlægeforeningens Årskursus 2010

  Medicinerede patienter, patienter, der har været i kemo- eller stråleterapi samt patienter med Sjøgrens syndrom lider ofte af udtalt mundtørhed. Det kan være medvirkende til, at de pludselig udvikler caries i så hurtigt et tempo, at det kan være vanskeligt for tandlæge og patient at følge med. For patienten er resultatet ofte ikke alene en væsentlig forringelse af hans eller hendes livskvalitet, men også store tandlægeregninger. Det er yderst vigtigt, at patienten og omgivelserne er opmærksomme på, at der både under og efter den svære tid med kemo- eller stråleterapi er behov for en særlig forebyggelsesindsats, siger overtandlæge, ph.d. Ole Hovgaard.

  Han understreger samtidig vigtigheden af, at patienten opretholder en optimal mundhygiejne og er bevidst om valget af kost. Flere hjælpemidler kan tages i brug. Bl.a. anbefales brug af en receptpligtig tandpasta med ekstra stort fluorindhold. Endelig er det en god idé at aftale hyppigere kontrol hos tandlægen, fordi tidlig behandling er altafgørende for et godt resultat.

  De krævende behandlingsforløb kan samtidig være en økonomisk belastning for patienten, men der er faktisk mulighed for tilskud efter sundhedsloven. Det er imidlertid ikke alle, der er klar over muligheden, siger overtandlæge Ole Hovgaard, der til daglig administrerer tilskudsordningen i Region Midtjylland.

  Vi ser desværre mange patienter, der først mange år efter deres kræftbehandling bliver opmærksomme på, at der eksisterer en tilskudsordning, der både omhandler undersøgelse, forebyggelse og behandling. Sen indgriben forringer muligheden for at forebygge de store skader. Her har tandlægerne en forpligtigelse til at yde bedre råd og vejledning, mener Ole Hovgaard.

  Han sætter sammen med professor Flemming Isidor og tandlæge Allan Bardow fokus på komplikationer ved mundtørhed og muligheden for tilskud på Tandlægeforeningens Årskursus, der bliver afholdt i Bella Center i København den 15.-17. april 2010. Årskursus er Danmarks største kursusarrangement inden for tandpleje og har i år samlet over 3000 tandlæger, tandplejere, klinikassistenter og andre med interesse for tandsundhed.

  Indlæg

  1 kommentar til artiklen “Tør mund giver dårligere livskvalitet”
  1. nancy siger:

   er der nogen steder man kan få hjælp til dette???
   Jeg fik i 2005 lavet en bro i undermunden, men allerede efter 6 mdr begyndte jeg at have problemer med den i tillæg til nogen af mine fyldninger i andre tænder faldt ud.
   Jeg tog kontakt til tandlægen og fik rettet broen, men har aldrig fungeret optimalt siden og for 3 år siden kunne jeg ikke bruge den mere da de tænder den sad på smuldret væk..
   Jeg har fået lavet huller/Karries flere gange efter, men ikke fået lavet broen da det er dyrt, og nu har jeg kun de 8 forreste tænder i undermunden og 10 i overmunden nogle med store huller og i gang med at smuldre væk.

   jeg har fået en del nerve medicin da jeg har nogle nerver siddende i klemme i foden, men har aldrig tænkt på det kunne føre til ødelæggelse af mine tænder… og er nået dertil hvor det er flydende kost eller blødt mad da det gør så ondt at spise med gummerne, eller der kommer mad ned til nerverne i tænderne som er blottet.
   Så håber jeg kan få lidt vejledning

  Sig din mening

  Diskutér denne artikel med andre brugere.
  (Hvis du ønsker at tilknytte et billede til dine indlæg. Så få dig en gravatar!)