Børn og unge har sundere tænder

29. september 2010  (Nyheder)  

Send til en ven     Send til Facebook Send til Facebook

Udskriv Udskriv Del med venner

Indsatsen i børne- og ungdomstandplejen bærer nu frugt, og nye tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at tandsundheden bliver bedre og bedre hos landets børn og unge. De nye tal viser, at hele tre ud af ti 18-årige aldrig har følt tandlægens bor i en tand. I 1990 var det en ud af hver tiende 18-årig som aldrig havde haft huller i tænderne, der krævede behandling med bor.

Blandt de 18-årige, der har fået behandlet huller i tænderne, har de fleste kun fået lagt fyldninger i op til fire tandflader. Også her er der tale om en markant forbedring i forhold til 1990.

For de 15-årige er det muligt at følge udviklingen helt tilbage til 1980/81. Dengang havde de 15-årige i gennemsnit fyldninger i 13,2 tandflader. De nye tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at det tilsvarende tal opgjort i 2009 er 2,33.

Billede af børn med tandbørster

Tre ud af ti børn har aldrig fået boret i sine tænder

Opgjort på regioner er tandsundheden blandt børn og unge bedst i Region Hovedstaden efterfulgt af Region Sjælland og Region Midtjylland. Region Nordjylland og Region Syddanmark indtager henholdsvis fjerde- og femtepladsen.

Tandlægeforeningens formand Susanne Andersen glæder sig over den positive udvikling, men advarer samtidig mod at nedprioritere indsatsen i børne- og ungdomstandplejen.

– Jeg er ikke i tvivl om, at den store forebyggelsesindsats inden for børne- og ungdomstandplejen har medvirket til, at børn og unge har så sunde tænder i dag. Men selv om gennemsnitstallene er flotte, er der desværre stadig børn, der har mange huller i tænderne. Og så har vi fået nyt tandsundhedsproblem, nemlig syreskader på tandemaljen som følge af det stadigt større forbrug af cola og andre læskedrikke, siger Susanne Andersen.

Ifølge tandlægernes formand har nogle børn brug for at komme til tandlæge meget ofte, mens der også er børn med sunde tænder og tandkød, der af deres tandlæge vurderes til kun at skulle have et tjek med 1-2 års mellemrum.

– Indsatsen er i dag langt mere målrettet og individuelt tilpasset end dengang, hvor man indkaldte alle hver sjette måned, fastslår Susanne Andersen.

Vi modtager gerne forslag til Artikler, Nyheder, Pressemeddelelser o.l. Klik på linket ovenfor og indsend via vores formular og en redaktør vil snarest muligt gennemse jeres forslag.

Indlæg

5 kommentarer til artiklen “Børn og unge har sundere tænder”
 1. Dette skal bare fortsætte – dejligt med unge der passer godt på mundhygiejnen! 🙂

 2. Alex siger:

  Det betyder altså også meget at der nu laves tandbørster og tandpasta til børn.
  jeg kan huske fra jeg var barn at pandpastaen smagte ad helvede til.
  Hjemme hos os har tandbørstningen ofte været et problem, men når man kan børste tænder med noget sjot og som måske har elementer af noget som børnene kender, så hjælper det på det.
  Vi har både denne: https://www.youtube.com/watch?v=mAHKthUDW9Q
  og denne derhjemme: http://www.oral-b.dk/products/advanpowmickey/

 3. Thomas siger:

  Det er en meget positiv ting at se, at de unge er ved at blive bedre til at tage vare på deres tænder. Det er jo trods alt også noget, der vil gavne dem mange år frem i tiden.

  VH,
  Thomas
  http://www.kbhtand.dk/

 4. Ja. Det er super positiv.
  Selvom der stadig er mange som godt kunne gøre meget mere.

  VH.
  Rasmus Andersen
  http://www.tandlægekøbenhavn.dk

 5. Lene siger:

  Rigtig god nyhed!

  Det betaler sig at opdrage børnene i god mundhygiene. Dog kan det være frustrerende som tandlæge da men kun får overblikket mange år efter man laver arbejdet.

Sig din mening

Diskutér denne artikel med andre brugere.
(Hvis du ønsker at tilknytte et billede til dine indlæg. Så få dig en gravatar!)

Du skal være logget på for at deltage i debatten.