Dårlig ånde skyldes tit forstoppelse

25. september 2009  
Arkiveret i Nyheder

Nyere dansk forskning viser, at forklaringen på dårlig ånde, ofte skal findes længere nede end i mundhulen. Synderen kan i stedet være forstoppelse, hvilket er tilfældet hos op mod hver fjerde patient, der klager over dårlig ånde. Løsningen er oftest en sundere livsstil.

Overlæge på Kirurgisk Afdeling på Hillerød Hospitals Tarmlaboratorium i Helsingør, dr.med. Dennis Raahave vurderer, at 5-10 % af alle danskere lider af kronisk forstoppelse, mens ca. 20 % af dem også har dårlig ånde grundet ophobning af fordøjet mad. Han oplever oftest, at det er patienternes ægtefæller, der må gå til bekendelse og fortælle patienten, at han eller hun har dårlig ånde. Men det kommer oftest som en overraskelse for begge parter, at der er forbindelse mellem tarmproblemer og dårlig ånde, da de fleste forbinder symptomerne med mundhulen eller mavesækken.

Vestlig livsstil får skylden
Når mange danskere lider af forstoppelse, skyldes det ifølge Dennis Raahave i høj grad vores vestlige livsstil med stillesiddende arbejde, forkerte kostvaner og vores forkvaklede forhold til toiletbesøg. Hvis patienter med skjult eller kronisk forstoppelse skal blive den dårlige ånde kvit, kræver det at de får en velfungerende tarm. I jagten på den gode ånde hjælper motion, fiberrig og fedtfattig kost, samt indtag af væske hver time.

Tarmspecialist i stedet for Tandlægen
Tandlæger, der ikke kan finde forklaringen på den dårlige ånde i mundhulen hos deres patienter, rådes til at spørge, om patienten har fordøjelsesproblemer, ondt i maven eller føler sig oppustet, skidt tilpas, træt og uoplagt. Hvis patienten kan nikke genkendende til nogle af disse symptomer, bør han eller hun bliver undersøgt af en tarmspecialist.


Læs mere i Tandlægebladet nr. 11 2009 eller på www.tandlaegebladet.dk.

Skriv en kommentar

Tilskudsregler ved flytning fra kommunal til privat tandlæge

25. september 2009  
Arkiveret i Tandplejetilbud, Tilskud og Økonomi

Spørgsmål:

Jeg har længe overvejet at flytte vores børn (11+13 år) til en privat tandlæge, da jeg synes der går alt for længe mellem besøgene (over 1 år) og hvis der opstår et problem, er det næsten umuligt at få en tid 🙁
Nu har skoletandplejen lavet en ny struktur, så børnene kun kommer til undersøgelse hver 15-16 måned. Jeg synes det er meget vigtigt at der tænder undersøges, især nu hvor de næsten kun børster selv.

Hvordan er tilskudsreglerne ved flytning til privat tandlæge ?

Mvh.En bekymret mor

Svar:

Kære bekymret mor

For børn og unge under 16 er der frit valg til privat tandlæge med en egenbetaling på 35 %, det vil sige at kommunen yder tilskud på 65 %. For børn og unge på 16 og 17 år er der frit valg af tandpleje uden nogen egenbetaling. Der skal altid laves en aftale med kommunen inden skiftet. Henvend dig til den kommunale tandpleje i jeres kommune.

Du kan læse mere frit valg af tandpleje ved at klikke her.

Håber du kan bruge mit svar.

Med venlig hilsen

Tandlæge Joan Olsen

www.tandpleje.dk/brevkassen

Tandpleje.dk™ – Vejen til sundere tænder

Vigtigt!
Spørgsmål besvaret af tandlægen kan blive lagt ud på portalen i anonym skikkelse. Vi kan dog ikke garantere svar på alle spørgsmål, og svar fra tandlægen kan aldrig erstatte dialog eller konsultation med egen læge. Et svar gennem brevkassen skal udelukkende opfattes som oplysende materiale.

Brugerbetingelser:
https://www.tandpleje.dk/kontakt/brugerbetingelser

Skriv en kommentar

Frit valg af børne- og ungdomstandpleje

25. september 2009  
Arkiveret i Fritvalgsordning, Vejviser

Med en ny lov fra 2004 blev der åbnet op for større valgfrihed og fleksibilitet i børne- og ungdomstandplejen. Alle børn og unge under 16 år har ret til gratis tandbehandling i den kommunale tandpleje. Men i 2004 blev der indført en såkaldt fritvalgsordning som gjorde det muligt frit at vælge blandt kommunens tandplejetilbud eller at modtage kommunal tandpleje i privat tandlægepraksis efter eget valg.

Loven fra 2004
Kommunalbestyrelserne er ved lov forpligtede til at stille vederlagsfri tandbehandling i den kommunale tandpleje til rådigheder for børn og unge under 16 år. Med lovændringen blev der givet adgang til, at børn og unge under 16 år, der ønsker et andet behandlingstilbud end det, kommunen stiller til rådighed, frit kan vælge at modtage behandling i privat tandlægepraksis efter eget valg eller ved en anden af kommunens tandklinikker.

Lovændringen fra 2004 åbnede også op for at kommunerne fik frihed til at udlicitere den kommunale tandpleje, således at en eller flere praktiserende tandlæger i fremtiden kan varetage kommunens børne- og ungdomstandpleje.

Økonomi
Børn og unge under 16 år

De børn og unge under 16 år, der vælger at modtage et andet tilbud om tandbehandling end det kommunen vederlagsfrit stiller til rådighed, kan blive opkrævet en egenbetaling for behandlingen, hvis der er tale om valg af tandpleje i en anden af kommunens tandklinikker.

Hvis der ønskes tandbehandling fra en privatpraktiserende tandlæge, er der en egenbetaling på 35% af udgifterne til både undersøgelse og behandling. Kommunen kan stille yderligere krav til særligt dyre behandlinger, om at man først skal ansøge om at få behandlingen godkendt.

Unge på 16 og 17 år
For unge mellem 16 og 17 år er der frit valg blandt kommunens tandplejetilbud og privatpraktiserende tandlæger uden nogen form for brugerbetaling. Dog skal der også her laves en aftale med kommunen inden behandlingen påbegyndes.

Fritvalgsordning i din kommune
Oplysninger om, ordningen med frit valg af tandpleje i din kommune, bør til enhver tid findes på kommunens hjemmeside. Den nemmeste vej til din kommunes hjemmeside er via regions hjemmesiderne, som der findes en oversigt over på www.regioner.dk

Man kan også henvende sig til kommunens tandpleje kontor eller den kommunale tandklinik man allerede er tilknyttet.

1 kommentar til artiklen

Dental Fair messen 2009

23. september 2009  
Arkiveret i Events

Dental Fair afholdes i DGI-huset Vejle, og er tænkt som mødestedet for hele det odontologiske team.
Udstillerne får mulighed for en seriøs og effektiv præsentation af produkter og know-how. Formålet med messen er at skabe et professionelt udstillingsvindue, for udstyr, instrumenter, inventar, teknik, beklædning, service, EDB, tandplejemidler og uddannelse m.m.

Dental Fair bliver besøgt af hele det odontologiske team – tandlæger, klinikassistenter, tandplejere, tandteknikere og depotindkøbere.

Dental Fair messen 2009 bliver afholdt torsdag den 24. september og fredag den 25. september

På Dental Fair 2008 deltog 78 fabrikanter/depoter og messen blev besøgt af ca. 2500 pers. fra det odontologiske team.

Læs mere på Dental Fair

Skriv en kommentar

Børn i Kalundborg har flere huller end gennemsnittet

14. september 2009  
Arkiveret i Nyheder

Et lokalsamarbejdsudvalg indenfor den kommunale tandpleje advarer imod et spareforslag, der lægger op til at børnene først skal indkaldes til tandeftersyn ved to års alderen i stedet for som nu ved et års alderen.

Hvert syvende barn bor i et socialt belastet hjem
Lokalsamarbejdsudvalget anfører at hvert syvende barn i Kalundborg kommune kommer fra et socialt belastet hjem, og at dette kan aflæses på cariestallene, skriver Nordvestnyt. Personalet i den kommunale tandpleje i Kalundborg finder flere huller i tænderne hos kommunens børn og unge end gennemsnittet i regionen.

Forebyggelse er vejen frem
Udvalget gør opmærksom på, at den nyeste forskning viser at forebyggelse er vejen frem – og jo før jo bedre. Og at det især er vigtigt med en tidlig indsats, når der er tale om børn fra socialt belastede hjem. Samarbejdsudvalget mener, at den negative udvikling med børnenes tandsundhed vil forstærkes, hvis tandsynet udsættes med et år.

1 kommentar til artiklen

Komplikationer efter rodbehandling. Hvem betaler?

7. september 2009  
Arkiveret i Klager

Spørgsmål:

Jeg har fået lavet en rodbehandling i min tand og da denne begyndte at smuldre, fik jeg lavet en krone i stedet (i februar måned 2009). Nu har jeg så fået en infektion i samme tand, som er udviklet sig til en stor tandbyld. Det har været utroligt smertefuldt og været på pencilinkur og smertestillende. Jeg har i dag (d. 7/9-09) været hos tandlægen og får af vide at det er en tandrodsbetændelse. Jeg har nu undersøgt på Netdoktor, hvad dette skyldes og der står at årsagen til tandrodsbetændelse er, at der fortsat gemmer sig dødt væv og dermed bakterier i rodkanalens kringelkroge. Det vil så sige at tandlægen i tidernes morgen ikke har lavet min rodbehandling godt nok. Kan det så være rigtigt at jeg skal betale for en tandrodsbehandling, eller nærmere operation??? Det er da dem der ikke har udført deres håndarbejde godt nok, hvilket skyldes mit problem i dag. Der må da være en form for garanti. Håber i kan besvare mit spørgsmål. Med venlige hilsner f
ra en frustreret Sisse…

Svar:

Kære Sisse,

Der er som regel ingen garanti på tandbehandling. Din tandlæge har sandsynligvis lavet sit arbejde ordentligt, men der er grænser for hvor vi kan nå med vores instrumenter. Der er én til flere hovedkanaler i rødderne alt efter hvilken tandtype vi taler om. Og der findes desuden disse små bikanaler hvor vi ikke kan nå hen med rodfilen. Nogle gange er det så uheldigt at der kommer infektion i dem. Den eneste måde man kan nå hen til dem er via denne lille rodoperation.

Håber du kan bruge mit svar.

Med venlig hilsen

Tandlæge Joan Olsen

www.tandpleje.dk/brevkassen

Tandpleje.dk™ – Vejen til sundere tænder

Vigtigt!
Spørgsmål besvaret af tandlægen kan blive lagt ud på portalen i anonym skikkelse. Vi kan dog ikke garantere svar på alle spørgsmål, og svar fra tandlægen kan aldrig erstatte dialog eller konsultation med egen læge. Et svar igennem brevkassen skal udelukkende opfattes som oplysende materiale.

Brugerbetingelser:
https://www.tandpleje.dk/kontakt/brugerbetingelser

3 kommentarer til artiklen

Hvad er en gnatologisk behandling

7. september 2009  
Arkiveret i Behandling, Tænder

Spørgsmål:

kan i forklare mig hvad en gnatologisk behandling er og hvor lang tid tager den

Johan

Svar:

Kære Johan,

En gnatologisk behandling (dansk tale: Bidfunktions behandling) er når du får rettet skævheder i dit sammenbid. Det er individuelt hvor lang tid sådan en behandling varer. Det afhænger af bl.a. af alder og hvilken behandling er nødvendig.

Håber du kan bruge mit svar.

Med venlig hilsen

Tandlæge Joan Olsen

www.tandpleje.dk/brevkassen

Tandpleje.dk™ – Vejen til sundere tænder

Vigtigt!
Spørgsmål besvaret af tandlægen kan blive lagt ud på portalen i anonym skikkelse. Vi kan dog ikke garantere svar på alle spørgsmål, og svar fra tandlægen kan aldrig erstatte dialog eller konsultation med egen læge. Et svar igennem brevkassen skal udelukkende opfattes som oplysende materiale.

Brugerbetingelser:
https://www.tandpleje.dk/kontakt/brugerbetingelser

1 kommentar til artiklen

Hvad er en tand i en tand

7. september 2009  
Arkiveret i Tænder

Spørgsmål:

Hej jeg har det min tandlæge kalder for en tand i en tand, hun siger det er sjældent . Kender du det ?

Erika

Svar:

Kære Erika,

Ja på fagsprog kalder vi det en tand i en tand, på latin dens in dente. Det forekommer meget sjældent, ca. 5 % af populationen. Det betyder i almindelig tale at tanden er foldet ind i sig selv.

Håber du kan bruge mit svar.

Med venlig hilsen

Tandlæge Joan Olsen

www.tandpleje.dk/brevkassen

Tandpleje.dk™ – Vejen til sundere tænder

Vigtigt!
Spørgsmål besvaret af tandlægen kan blive lagt ud på portalen i anonym skikkelse. Vi kan dog ikke garantere svar på alle spørgsmål, og svar fra tandlægen kan aldrig erstatte dialog eller konsultation med egen læge. Et svar igennem brevkassen skal udelukkende opfattes som oplysende materiale.

Brugerbetingelser:
https://www.tandpleje.dk/kontakt/brugerbetingelser

Skriv en kommentar

Undersøge øm tand med scanning

7. september 2009  
Arkiveret i Smerter og Bedøvelse, Tænder

Spørgsmål:

Hej.
Min fortand nr.2 er øm, hvis jeg evt tykker på noget lidt hårdt, man kan ikke se, at der er noget galt på røngten, nerven i tanden er også undersøgt og er i orden, hvad kan der så være galt? har man mulighed for at undersøge dette evt ved en scanning?

Med venlig hilsen
Else

Svar:

Kære Else,

Hvis du f.eks. skærer tænder om natten, er tanden belastet og føles øm at tygge på. Der tyder ikke på betændelse hvis der ikke ses noget på røntgen og nerven er i orden. Det er ikke nødvendigt at supplere undersøgelsen med scanning.

Håber du kan bruge mit svar.

Med venlig hilsen

Tandlæge Joan Olsen

www.tandpleje.dk/brevkassen

Tandpleje.dk™ – Vejen til sundere tænder

Vigtigt!
Spørgsmål besvaret af tandlægen kan blive lagt ud på portalen i anonym skikkelse. Vi kan dog ikke garantere svar på alle spørgsmål, og svar fra tandlægen kan aldrig erstatte dialog eller konsultation med egen læge. Et svar igennem brevkassen skal udelukkende opfattes som oplysende materiale.

Brugerbetingelser:
https://www.tandpleje.dk/kontakt/brugerbetingelser

Skriv en kommentar

Forældre tager ikke ansvar for børnenes tandsundhed

1. september 2009  
Arkiveret i Nyheder

To ud af fem forældre trodser Tandlægeforeningens anbefalinger, og hjælper ikke deres børn med at børste tænder, viser en ny undersøgelse foretaget af Codan Forsikring. I følge undersøgelsen har næsten hvert fjerde barn under 11 år i dag ét eller flere huller i tænderne. Imens 44 procent af alle børn spiser slik to til tre gange om ugen.

Forældre hjælper ikke med tandbørstningen
“Vores kunder er generelt rigtigt gode til at anmelde deres børns tandskader og er faktisk bekymrede for, om der sker noget med deres børns tænder, hvilket er meget positivt. Derfor kan det undre, at mange forældre har mistet interessen for tandbørstningen på deres børn på et tidspunkt, hvor børnene har allermest brug for det,” siger Codans pressechef, Jens Nüchel, og henviser til, at børn får blivende tænder allerede fra 6-årsalderen.

Et barns mælketænder bliver udskiftet når barnet er mellem seks og tolv år. Og barnets finmotorik er ikke udviklet nok, til at det selv kan håndtere tandbørstningen, før barnet er omkring 10 år. Derfor er anbefalingen til alle forældre, at de skal hjælpe barnet med tandbørstningen, indtil barnet er mindst 10 år. I 12-14 års alderen kommer barnets tolvårstænder, som sidder bagved seksårstænderne. Og indtil barnet selv kan holde tænderne ordentlig rene, bør forældrene hjælpe til med tandbørstningen i hvert fald en gang om dagen.

I Tandlægeforeningen er man opmærksomme på problemet og her mener man at forældrene i den såkaldte “nul-huller-generation, har lagt ansvaret for deres børns tandsundhed fra sig, når hele 40 procent af forældrene ikke hjælper børnene med at holde tænderne rene.

“Den såkaldte ‘nul-huller-generation’, som er vokset op med flour-skylninger i skolen, er blevet voksen. I den generation er der en tendens til at lægge ansvaret for deres børns tænder over på tandlægen; at det er tandlægen, der sørger for, at børnene ikke får huller. En del forældre i denne generation ser ikke tandbørstning som noget, de skal varetage for deres børn, fordi så få af dem selv har oplevet at have huller i tænderne. Tandplejen er stadig ofte placeret på skolerne eller kommer på skolerne, men intervallerne mellem børns tandlægebesøg er i de senere år øget. Derfor er det så meget desto vigtigere at forældrene påtager sig deres ansvar for at hjælpe børnene med tandbørstningen, indtil børnene er 10-12 år,” siger odontologisk konsulent i Tandlægeforeningen Birthe Cortsen.

Forældrene ved ikke hvad der truer deres børns tænder
“Over 60 procent af forældrene bekymrer sig over, om børnene falder og slår tænderne, mens den reelle risiko for tandskade ligger i, at forældrene faktisk fylder deres børn med slik. Der er en overdrevet frygt for, at børnene falder og slår sig,” siger pressechef Jens Nüchel, Codan.

Børnene spiser sukkerholdige sager flere gange om ugen
Codan Forsikring er i gang med en større generel undersøgelse om børnesundhed, som blandt andet har fokus på danskernes problemer med stigende fedme og dårlige tandsundhed. En af årsagerne lader til at være, at børnene bliver fodret med slik fra de er helt spæde.

I følge undersøgelsen får tre procent af alle børn mellem 0 og 2 år slik dagligt. Imens 32 procent af denne aldersgruppe bliver fodret med slik, kager eller andre sukkerholdige sager, to til tre gange om ugen.

1 ud af 10 børn mellem 10 og 12 år spiser slik dagligt. Og for de 13 til 15 år gamle børn er tallet 11 procent, imens 12 procent af de 16 til 17 årige spiser slik hver dag. Samlet set spiser 44 procent af alle børn slik to til tre gange om ugen.

Undersøgelsen er foretaget i perioden 16. – 18. juni 2009. Og 1018 respondenter har deltaget i undersøgelsen.

Skriv en kommentar