Ældre benytter sig ikke af omsorgstandplejen

15. april 2009  (Nyheder)  

Send til en ven     Send til Facebook Send til Facebook

Udskriv Udskriv Del med venner

Imens ældre borgere i nogle af landets kommuner ikke får tilbud om den lovpligtige omsorgstandpleje, beklager andre kommuner sig over manglende tilslutning til ordningen.

I stedet for at bruge tiden på transport og ventetid hos tandlægen, kan ældre og handicappede i mange tilfælde modtage både undersøgelser, forebyggele af skader og behandling af tænder og gebis siddende hjemme i deres egen lænestol, hvis de gør brug af tilbuddet om omsorgstandpleje.

Omsorgstandplejen
For omkring 400 kr. om året kan borgere, som er berettigede til tilbuddet, modtage forebyggende og behandlende tandpleje i trygge omgivelser hjemme hos dem selv. Omsorgstandplejen er et tilbud til alle borgere, hvis selvhjulpne kapacitet er så begrænset, at de reelt kan sidestilles med plejehjemsbeboere, og som derved har det svært ved at komme til en tandlæge. Og i følge tandlæge Birgit Krabsen fra Aalborg Kommunes tandpleje, måtte ordningen om tandpleje i hjemmet også være en god hjælp til personalet i ældrecentrene i landets kommuner, som kunne undgå at bruge tid og kræfter på at følge beboerne til private tandlæger for at få den nødvendige tandpleje.

Det er dog ikke tanken, at en bredere kreds af svagelige ældre eller handicappede, der kan behandles på almindelige handicapvenligt indrettede tandklinikker, skal være omfattet af omsorgstandplejetilbudet. Størstedelen af omsorgstandplejens personkreds bor allerede i ældrebolig / plejehjem og modtager også alderspension.

Den oprindeligt definerede målgruppe for omsorgstandplejen, var defineret som personer, der bor på plejehjem samt personer, der bor i eget hjem / ældrebolig eller lignende med mange hjælpeforanstaltninger, og hvis egenomsorg er så begrænset, at de reelt kan ligestilles med plejehjemsbeboere.

Læs mere om omsorgstandplejen

Kun halvdelen benytter sig af tilbuddet
I Aalborg er der tilsyneladende mange der ikke kender til ordningen med omsorgstandpleje. Knapt 900 borgere benytter sig af tilbuddet om omsorgstandpleje, så de kan få hjælp til at pleje deres tænder og proteser i hjemmet. Men i Aalborg kommune formoder man at omkring dobbelt så mange ældre og handicappede borgere er berettigede til tilbuddet om omsorgstandpleje i hjemmet, og nu vil kommunen forsøge at få plejepersonalet til at blive bedre til at informere om ordningen.

Vi modtager gerne forslag til Artikler, Nyheder, Pressemeddelelser o.l. Klik på linket ovenfor og indsend via vores formular og en redaktør vil snarest muligt gennemse jeres forslag.

Sig din mening

Diskutér denne artikel med andre brugere.
(Hvis du ønsker at tilknytte et billede til dine indlæg. Så få dig en gravatar!)

Du skal være logget på for at deltage i debatten.