Tandsundheden blandt Grønlandske småbørn alarmerende

22. april 2009  (Nyheder)  

Send til en ven     Send til Facebook Send til Facebook

Udskriv Udskriv Del med venner

Tandsundheden blandt Grønlandske børn og unge er så dårlig, at småbørn helt ned til et års alderen får trukket mælketænderne ud.

“Vi må ofte fjerne dårlige mælketænder på grund af fremskreden caries hos småbørn”, udtaler tandlæge Jørgen Ramstedt Jensen i Tasiilaq.

“Hvis man ikke passer på sine tænder, kan man få betændelse, og det går ikke kun ud over tænderne men også resten af kroppen bliver ramt”, udtaler klinikassistent Johanne Hansen til KNR.

For et par år siden blev den regelmæssige tandskylning med fluor stoppet i Tasiilaq, og børn og unge har ikke fået regelmæssige tandeftersyn eller undervisning i tandbørstning.
Tasiilaq satser nu på, at kunne tilbyde alle skolebørn regelmæssige tandeftersyn og undervisning i tandbørstning. Og genindfører nu de regelmæssige fluor-skylninger hos børn.

Landsdækkende cariesstrategi
Det Grønlandske hjemmestyre iværksatte ellers i 2006 en landsomfattende strategiplan mod caries kaldet Cariesstrategi Grønland 2008 – 2012, som en del af Folkesundhedsprogrammet Inuuneritta. Strategiplanen sigtede blandt andet efter at intensivere indsatsen for forebyggelse af caries, og den skulle være obligatorisk senest den 1. januar 2008 med systematiske tandplejetilbud til befolkningen, eller i det mindste et systematisk tandplejetilbud til børn og unge, såfremt der ikke måtte være tilstrækkelig kapacitet eller økonomi til hele befolkningen.

Den Nationale Tandbørstedag
Som en direkte årsag af den dårlige tandsundhed hos den grønlandske befolkning, indførte Det Grønlandske Hjemmestyre den 18. april 2007, som det første land i verden, en national tandbørstedag. Den Nationale Tandbørstedag i Grønland er 18. april.

Den Nationale Tandbørstedag

Grønlands Nationale Tandbørstedag, 18. april - Foto: Kavalkadehæfte om National tandbørstedag

Vi modtager gerne forslag til Artikler, Nyheder, Pressemeddelelser o.l. Klik på linket ovenfor og indsend via vores formular og en redaktør vil snarest muligt gennemse jeres forslag.

Sig din mening

Diskutér denne artikel med andre brugere.
(Hvis du ønsker at tilknytte et billede til dine indlæg. Så få dig en gravatar!)

Du skal være logget på for at deltage i debatten.